Bazariştii cer inspectorilor veterinari să închidă ochii până de Paşte
• Comercianţii din Lunca Sucevei şi-au constituit stocuri pentru Sărbătorile pascale, cerând indulgenţă până la epuizarea acestora
Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Petrea Dulgheru, a declarat că, în urma descinderilor făcute în Bazar, mai mulţi comercianţi spaţiul amenajat în Lunca Sucevei au solicitat inspectorilor specializaţi să fie indulgenţi şi să o lase mai moale cu verificările, măcar în perioada care urmează. Aceasta deoarece respectivii întreprinzători şi-au constituit stocuri pentru Sărbătorile pascale şi vor o păsuire până la epuizarea acestora. „Un număr de 16 vânzători au cerut să le dăm posibilitatea să-şi vândă produsele, pentru că au stocuri. Ei s-au aprovizionat pentru perioada următoare, să vândă în Bazar, motivând că au autorizaţie de la primărie”, accentuează Petrea Dulgheru. Conducerea DSVSA face cunoscut că, în ceea ce priveşte autorizarea pentru comercializarea produselor alimentare de origine animale şi non-animală, există neclarităţi care ţin de competenţele Oficiului Registrului Comerţului şi cele ale DSVSA. „Prin Codul CAEN 4781 din Legea 359/2004 ,comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun la standuri şi chioşcuri din pieţe nu este bine încadrată. Aceste prevederi nu se potrivesc cu cele ale legislaţiei sanitar-veterinare, care spun clar că produsele alimentare procesate - şi nu cele agro-alimentare, care sunt cu totul altceva – se vând doar în locuri autorizate sanitar-veterinar”, declară şeful Inspecţiei sanitar-veterinare, Vasile Semeniuc, adăugând că, după declaraţia pe proprie răspundere dată la Oficiul Registrului Comerţului, comercianţii sunt obligatoriu vizitaţi de inspectori specializaţi, care vor decide dacă sunt îndeplinite sau nu condiţiile necesare eliberării autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare.