16 martie 2011

Centre de colectare, închise din cauza neconformităţii laptelui
• De când au fost implementate normele europene în domeniul fabricilor de prelucrare, pe linia calităţii materiei prime nu s-a întâmplat mare lucru, spune şeful DSVSA, Petrea Dulgheru
• De anul viitor unităţile de procesare nu vor mai prelua decât laptele muls de la ugerul spălat, dezinfectat şi şters cu prosopul curat, iar ulterior ţinut 4 grade Celsius
De la 1 ianuarie 2012, unităţile de procesare nu vor mai prelua lapte neconform, informează directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru. Şeful DSVSA spune că, din 2007, de când au fost implementate normele europene în domeniul fabricilor de prelucrare, pe linia calităţii materiei prime nu s-a întâmplat mare lucru. „Cei care creşteau animale în gospodăriile populaţiei au îmbătrânit, grajdurile sunt aşa cum sunt, iar ferme conforme, la care avem garanţia că laptele este bun, au apărut doar în număr de 160. Însă, la gospodăriile populaţiei, laptele este la limita între conform şi neconform”, arată dr Dulgheru. Directorul executiv al DSVSA spune că unităţile de procesare cu ştampilă ovală, care preluau atât lapte conform, cât şi lapte neconform, au fost atenţionate asupra termenului de 31 decembrie 2011 şi obligaţiei închiderii a celei din urmă linii de prelucrare. Petrea Dulgheru subliniază că inspectorii sanitar-veterinari vor monitoriza unităţile de procesare în cauză, însă un rol important revine şi producătorilor. Astfel, numărul de germeni nu trebuie să fie mai mare de 100.000, iar cel de celule somatice de 400.000. „Dacă în toamnă nu vom reuşi să îmbunătăţim aceşti parametri, va fi o problemă, de aceea vom avea mult de lucru. Vor putea preda lapte toţi producătorii de lapte conform, acasă la mine, la Dorna, am 3 vaci, iar laptele muls este conform. Dacă ugerul este spălat, dezinfectat şi şters cu prosopul curat, iar laptele este pus la 4 grade Celsius imediat ce este muls, are în jur de 57.000-75.000 de germeni. Dacă pot să fie curaţi, şi au un frigider acasă, gospodarii iau laptele, îl introduc în sticle sau într-un vas curat şi-l pun la rece, atunci acesta poate să fie conform”, declară Dulgheru, adăugând că şansa judeţului Suceava este înfiinţarea de ferme dotate cu aparate de muls şi tancuri de răcire. Şeful DSVSA precizează că criteriile impuse de conformitatea laptelui trebuie îndeplinite inclusiv de centrele de colectare din comune. „Am făcut evaluarea la centrele de colectare şi am închis o parte dintre ele. Şi acestea, dacă nu sunt conforme, nu vor mai putea funcţiona”, conchis Petrea Dulgheru, director executiv al DSVSA. Suceava este judeţul cu cel mai mare număr de bovine şi unităţi de procesare din ţară.