15 octombrie 2010

Prea puţini fermieri suceveni solicită prima la bovine
• Puţin peste sfert din cererile estimate au fost depuse până la expirarea jumătăţii intervalului disponibil în acest sens
Fermierii suceveni nu se prea înghesuie cu dosarele pentru obţinerea primei pe exploataţia de bovine. Directorul executiv al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) Suceava, Angela Coroleucă, precizează că, la jumătatea perioadei disponibile, doar puţin peste un un sfert dintre potenţialii beneficiari au făcut solicitări în acest sens.
Astfel, până pe 13 octombrie, la APIA au fost adunate 5.576 de cereri cu 30.157 de capete, faţă de circa 21.000 de cereri, cu aproximativ 110.000 de bovine în 2009. Şeful APIA informează că, până la 31 octombrie, crescătorii de bovine, atât persoane fizice cât şi juridice, pot solicita, la cele 9 centre locale, precum şi la centrul judeţean al instituţiei, plata naţionala directă complementară pentru sectorul zootehnic. Pentru a beneficia de primă, producătorul cu exploataţie înfiinţată până la 31 ianuarie 2008 trebuie să deţină, la această din urmă dată, cel puţin 3 capete de bovine cu vârsta de minimum 6 luni; să nu aibă datorii restante la bugetul de stat şi la cel local, iar exploataţia trebuie să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor. În cazul constituirii în intervalul 1 februarie 2008–31 ianuarie 2009, este necesar ca exploataţia să fie de minimum 3 capete de bovine la sfârşitul lui ianuarie 2009. Aceleaşi condiţii sunt valabile şi pentru exploataţiile care au luat fiinţă între 1 februarie 2009 şi 31 ianuarie 2010, obligatorie fiind deţinerea a 3 bovine la finele lui ianuarie 2010. Formularul de solicitare va fi însoţit de copii după actul de identitate; documentele care atestă provenienţa efectivelor; declaraţie pe proprie răspundere că animalele pentru care se solicită prima nu au fost eligibile la plată, cu excepţia transferării integrale a exploataţiei; declaraţie pe proprie răspundere cu numărul de bovine deţinute în momentul înaintării solicitării; declaraţie pe proprie răspundere că nu au datorii restante la cele două bugete, precum şi de copie ale documentelor care confirmă schimbarea formei de organizare.