29 octombrie 2010

Autorităţile locale nu au învăţat nimic după potopul din vară
• O echipă de control a depistat cursuri de apă colmatate, poduri obturate de material lemnos şi râuri cu maluri erodate
• În judeţul Suceava, inundaţiile vară au făcut pagube de 405,6 milioane de lei
O comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, constituită prin ordin al prefectului Sorin Arcadie Popescu, a descins, luna trecută, în 70 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 114 existente pe teritoriul judeţului Suceava. Echipa de controlori au verificat măsurile luate pentru prevenirea efectelor inundaţiilor generate de fenomene meteorologice periculoase, cât şi cele dispuse în scopul eliminării deficienţelor constatate.
Controlorii au depistat cursuri de apă colmatate, porţiuni care necesită recalibrări, decolmatări şi îndepărtarea vegetaţiei, precum şi poduri şi podeţe subdimensionate. Multe dintre acestea din urmă aveau depuneri de material lemnos ori de gunoi menajer în zona pilelor şi culeelor. Pe lângă aspectele semnalate, pe parcursul desfăşurării verificărilor s-a constatat că râurile Siret, Suceava, Moldova şi Suceviţa prezintă eroziuni active de mal, în vederea stopării fenomenului şi apărării împotriva inundaţiilor a obiectivelor socio-economice, gospodăriilor populaţiei şi terenurilor agricole, în judeţ fiind elaborate 44 de studii de prefezabilitate, 9 studii de fezabilitate, dar şi 17 obiective de investiţii în curs de execuţie. Totodată, prin mai multe hotărâri de guvern s-au alocat fonduri pentru 18 obiective care au nevoie de intervenţii de urgenţă. În judeţul Suceava, inundaţiile din anul 2010 au provocat pagube însemnate, valoarea acestora, stabilită de comisiile de evaluare, fiind de 405,6 milioane de lei. Dimensiunea stricăciunilor a fost amplificată şi de faptul că nu toate unităţile administrativ-teritoriale au desfăşurat acţiuni preventive care să includă şi conştientizarea populaţiei şi agenţilor economici în privinţa măsurilor care trebuie luate în vederea reducerii efectelor negative ale calamităţilor.