Prima ediţie a „Târgului oierilor”, un succes
Crescătorii de oi şi capre prind cheag şi în plină criză economică
• Efectivele de ovine din judeţ au crescut până la circa 160.000 de capete, fenomenul fiind explicat prin căutarea de care se bucură caşul de oaie, precum şi prin preţul avantajos al acestuia
• De mai puţină trecere se bucură pielicelele pentru gulere şi căciuli, iar pentru că nu se mai ţes covoare, lâna este pur şi simplu aruncată
Ieri la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, în organizarea Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine „Mioriţa” şi în colaborare cu Centrul Tehnic Zonal pentru Ameliorare şi Reproducţie Zootehnică, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Camera Agricolă Judeţeană a fost ţinută prima ediţie „Târgului oierilor”. Amenajate au fost ţarcuri pentru oi din rasele ţurcană şi karakul, dar şi pentru capre, la târg fiind adus un măgăruş, precum şi câţiva câini ciobăneşti. Crescătorii au avut ocazia să facă schimb de păreri în ceea ce priveşte creşterea animalelor, rentabilitatea şi ameliorarea raselor, producţia de lapte, exemplarele pentru reproducţie şi, nu în ultimul rând, despre controlul oficial al producţiei. Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine „Mioriţa” este singura din judeţ la care a demarat acţiunea de ameliorare a raselor, scopul acesteia fiind evitarea consangvinităţii şi certificarea calităţii produselor.
• Oierii răzbat şi graţie primei pe cap de animal acordată de stat
Ion Chihaia, şeful Asociaţiei „Mioriţa”, declară că această primă ediţie manifestării a fost pusă la cale din dorinţa de a demonstra că crescătorii ovine şi caprine pot face faţă crizei economice, inclusiv cu sprijinul acordat de stat. Dl Chihaia spune că, condiţiile în care meseria de oier este practicată cu pasiune, aceasta aduce şi satisfacţii. „Nu avem alte preocupări, cu asta ne îndeletnicim şi vrem să ducem mai departe tradiţia ”, subliniază Ion Chihaia. Acesta face apel şi la ceilalţi crescătorii de oi şi capre să se înscrie în Asociaţia „Mioriţa” care este unica din judeţ acreditată de Autoritatea Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie Zootehnică şi aflată sub controlul oficial al producţiei. Dl Chihaia susţine că, anul acesta produsele din lapte au avut căutare mai mult decât oricând. Din cauza modei mereu în schimbare, de mai puţină trecere se bucură pielicelele pentru gulere şi căciuli. De asemenea, deoarece nu se mai ţes covoare, lâna este pur şi simplu aruncată.
• Cu toate că laptele de capră are calităţi nutritive deosebite, ca urmare a lipsei tradiţiei, numărul caprinelor este mult mai mic
Dorel Lucaciu, şeful Centrul Tehnic Zonal pentru Ameliorare şi Reproducţie Zootehnică face cunoscut că această primă ediţie a târgului a fost organizată oarecum în pripă, la cererea crescătorilor de ovine şi caprine, care s-au declarat nemulţumiţi că nu au fost invitaţi să participe la manifestarea expoziţională „Produs în Bucovina”. Curios, şeful CTZ Suceava susţine că, în ultimii ani, efectivele de ovine din judeţ au crescut „fantastic”, ajungând la circa 160.000 de capete. Fenomenul este explicat prin căutarea de care se bucură caşul de oaie şi preţul în avantajos la care acesta este vândut de către producători. „Oamenii s-au reoerientat şi şi-au sporit efectivele”, relevă dl Lucaciu. Pe de altă, cu toate că laptele de capră are calităţi nutritive mult mai ridicate, ca urmare a lipsei unei tradiţii îndelungate, numărul caprinelor din judeţ este mult mai mic. Dorel Lucaciu crede că atât la ovine cât, şi la caprine, efectivele vor fi în creştere, mulţumită şi subvenţiei pe cap de animal acordate din fonduri guvernamentale, anul trecut sprijinul financiar fiind de 40 de lei pe fiecare exemplar.
• Din raţiuni ce ţin de orgoliu, cele 4 asociaţii de profil nu colaborează între ele
Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole a judeţului Suceava apreciază că, în ciuda faptului că este la prima ediţie „Târgul oierilor” s-a bucurat de succes, având un număr mare de participanţi, dar şi de vizitatori. Dl Marinache crede că, dacă vor participa şi celelalte 3 asociaţii de profil, la anul manifestarea va avea o amploare mai mare. „În judeţ sunt 4 asociaţii între care, din raţiuni ce ţin de orgoliu, nu se prea poate vorbi despre colaborare. Un altfel de impact ar fi atunci când 4 asociaţii îşi vor expune cele mai reprezentative exemplare şi alta poate fi viziunea asupra organizării unui asemenea târg”, adăugând că, totuşi, manifestarea de ieri a oierilor este cea mai reprezentativă dintre cele consumate până acum în judeţ.
• „Mai lăsăm din preţ, în aşa fel încât să poată cumpăra fiecare”, spune Aurica Dolceanu, crescător din preajma Sucevei
În rândurile expozanţilor, Aurica Dolceanu oferea vizitatorilor caş proaspăt, telemea şi urdă dulce şi spune că, în familie, creşterea oilor este o tradiţie. „Am venit cu caş proaspăt, telemea şi urdă dulce. Soţul meu face şi serviciu, însă de mic copil este crescător de oi, iar acum avem 300 de capete, aici în preajma Sucevei, iar la apropierea toamnei le-am dus la Mitoc. Dacă muncim, aveam şi rezultate. Lumea vine, mai lăsăm din preţ, în aşa fel încât să poată cumpăra fiecare”, a spus dna Dolceanu. În cadrul târgului au expus producători sau comercianţi de produse de panificaţie, mere, ţuică, vin, must, medicamente şi materiale de uz veterinar, precum şi de echipamente de muls. Vizitatorii expoziţiei cu vânzare s-au putut delecta cu acordurile fanfarei de la Calafindeşti. În 2010 organizatorii spun că vor căuta o locaţie mai spaţioasă în care vor fi preparate pe loc, la ceaun, produse bucovinene din carne şi lapte de ovine.