11 noiembrie 2009


Municipiul Suceava funcţionează cu plan urbanistic general expirat
· Până la întocmirea noului PUG, fără de care nu se pot elibera autorizaţii de construire, aleşii locali ar putea prelungi valabilitatea documentaţiei cu termen deja depăşit
Administraţia locală suceveană nu mai are Plan Urbanistic General(PUG), instrument în baza căruia sunt eliberate certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire. „În luna noiembrie a expirat termenul de valabilitate al Planului Urbanistic General. Ne-am adresat Ministerului Lucrărilor Publice, Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială, care ne-au aprobat prelungirea acestuia prin hotărâre a Consiliului Local, până la votarea şi intrarea în vigoare noii documentaţii”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu. Şeful administraţiei municipale evidenţiază că sunt demarate procedurile de întocmire a viitorului Plan Urbanistic General, fiind operată, deja, ridicarea cadastrală, „piesă” obligatorie pe traseul materializării noii documentaţii. Licitaţia pentru realizarea acesteia din urmă va fi organizată abia în 2010, în bugetul local trebuind a fi prinsă, cu această destinaţie, o sumă de 1,5 milioane şi 2 milioane de lei.
Şi Consiliul Judeţean Suceava a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării în vederea disponibilizării fondurilor necesare întocmirii planurilor urbanistice ale localităţilor. Preşedintele Gheorghe Flutur declara că respectivele documentaţii de urbanism au durata de valabilitate de 10 ani şi, pentru că au fost realizate între 1997 şi 2000, cele mai multe au expirat. Şeful administraţiei judeţene susţinea că un PUG costă şi până la 200.000 de lei(2 miliarde de lei vechi), mare parte dintre primării neavând resursele financiare necesare achitării acestora. Dl. Fltur a cerut de bugetul central bani pentru 80 de unităţi administrativ-teritoriale, iar fonduri s-au alocat doar pentru două dintre ele. La fel, din suma solicitată de 2,4 milioane de lei noi, înspre Suceava îndreptate au fost doar 60.000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu