12 noiembrie 2009


Parcul central va purta numele fizicianului şi biologului Ioan Nemeş, cetăţean de onoare al Sucevei

Născut la Suceava, prof. Nemeş a semnalat, pentru prima dată, peste 300 de specii din fauna României şi a identificat 8 noi taxoni, genuri şi specii care îi poartă numele
Parcul din centrul municipiului Suceava, aflat prejma Palatului administrativ al judeţului, se va numi, de astăzi, „Parcul prof. Ioan Nemeş”. Hotărârea a fost luată ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, primarul Ion Lungu considerând că respectiva oază de verdeaţă nu purta un nume care să-l distingă între celelalte amenajări similare de pe raza urbei reşedinţă. Parcul central are o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi şi reprezintă „principala zonă de linişte şi relaxare pentru locuitorii oraşului”. Acesta include obiective de importanţă istorică şi arhitecturală, precum Muzeul de ştiinţe ale naturii, Catedrala catolică construită între anii 1820-1822, bustul compozitorului Ciprian Porumbescu, statuia domnitorului Petru Rareş şi statuia Papei Ioan Paul al II-lea. În anii 2008-2009, parcul central a trecut prin ample lucrări de modernizare, valoarea acestora depăşind 1 milion de lei.
Profesorul Ioan Nemeş, fizician şi biolog român de prestigiu, specialist în lepidoptere, s-a născut la Suceava pe 19 ianuarie 1924 şi a trecut în lumea drepţilor pe 10 ianuarie anul acesta.
Studiile le-a urmat la Liceul „Ştefan cel Mare” Suceava, Facultatea de fizică-chimie a Universităţii din Iaşi, precum şi la Facultatea de farmacie. Ca membru al Societăţii de ştiinţe biologice din România, al La societe entomologique de Moulhose şi Entomological society of Japan, a avut contribuţii la cunoaşterea faunei entomologice a României şi a realizat cea mai mare colecţie de insecte din ţară(250.000 de exemplare). Semnalează, pentru prima dată, peste 300 de specii din fauna României şi identifică 8 noi taxoni pentru ştiinţă, genuri şi specii care îi poartă numele(de exemplu genul Nemesia). Profesorul Ioan Nemeş a avut colaborări la prestigioase publicaţii din ţară şi de peste hotare. În 2003 a fost declarat cetăţean de onoare a municipiului Suceava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu