05 noiembrie 2009


Măsuri severe de biosecuritate la exploataţiile de porcine
· Sanitar-veterinarii suceveni monitorizează gospodăriile populaţiei şi cele 4 ferme de la Moara, Vereşti, Milişăuţi şi Dumbrăveni
· Atât timp prelucrarea termică se face la cel puţin 70 de grade Celsius, consumul de produse din carne de porc nu reprezintă vreun pericol, relevă Lăcrămioara Vieru, inspector zonal DSVSA
Sanitar-veterinarii din municipiul Suceava acordă atenţie maximă efectivelor de porci din gospodăriile individuale din reşedinţa de judeţ, estimate la 307 capete. Potrivit inspectorului zonal din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Lăcrămioara Vieru, la acestea se fac verificări continue, iar împreună cu Poliţia este controlată şi circulaţia animalelor cu mijloace auto. În pieţele agro-alimentare şi în Bazar, există medici şi asistenţi sanitar-veterinari, dna Vieru precizând că atât timp cât prelucrarea termică se face la cel puţin 70 de grade Celsius, consumul de produse din carne de porc nu reprezintă vreun un pericol. Având în vedere situaţia epidemiologică deosebit de gravă, sanitar-veterinarii judeţeni supraveghează cu prioritate, din punct de vedere clinic, exploataţiile comerciale de porcine, dar şi pe cele din gospodăriile populaţiei. În judeţul Suceava funcţionează 4 ferme de creştere a porcinelor la Moara, Vereşti, Milişăuţi şi Dumbrăveni, efectivele, în fiecare dintre acestea, fiind de maxim 2000 de capete. La acestea măsurile de biosecuritate sunt drastice, începând de la asigurarea împrejmuirii, dotarea cu dezinfector şi continuând cu echipamentele de protecţie şi supraveghere medicală. Zilnic sunt efectuate examene, acestea fiind consemnate în documente la orele 10.00 şi 18.00. La cea mai mică suspiciune atribuită gripei, persoanelor care lucrează în exploataţii li se va interzice accesul în unitate, iar medicii de medicină umană vor fi de urgenţă anunţaţi. Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, transferul gripei de la porc la om este rar, presupunând un contact apropiat cu animalul bolnav. Virusurile gripale sunt descoperite la porc, care, adesea, devin infectaţi de către oameni, păsări sau exemplare din aceeaşi specie. Pentru reducerea la maxim a riscului, se impune ca fermierii şi operatorii din domeniu să-şi intensifice măsurilor de precauţie. De asemenea, în ferme, este obligatoriu să se ia în considerare orice posibilă asocierea a bolilor respiratorii cu virusul gripal care evoluează la om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu