04 august 2024


Primele 10 autobuze electrice pentru Zona Metropolitană au ajuns în Suceava

> Valoarea totală a contractului este de 103,037 de milioane de lei, adică aproximativ 20,706 de milioane de euro, acesta fiind „unul dintre cele mai mari semnate la Primăria municipiului Suceava”  

> După înmatriculare, contractarea serviciului cu TPL şi angajarea de personal, autobuzele electrice pentru transportul de călători din localităţile învecinate vor ieşi pe traseu din octombrie

Primele 10 autobuze electrice pentru transportul metropolitan de călători în Zona Urbană Funcţională au intrat în municipiul Suceava. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, potrivită căruia termenul asumat de câştigătorul licitaţiei a fost respectat. Edilul-şef subliniază că „în final vor ajunge 50 de autobuze electrice”, proiectul de transport public ecologic de călători fiind implementat, pe lângă municipiul Suceava, de oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocu Dragomirnei. Aduse din China, cele dintâi mijloacele de transport electric au fost descărcate în portul Constanţa, după care au trecut pe la compania BMC Truck & Bus, în judeţul Ilfov pentru dotare cu echipamente şi sisteme de îmbarcare, numărare şi informare a călătorilor, de supraveghere video şi de localizare a vehiculelor.

 Pe măsură ce sosesc, cele 50 de autobuze vor fi înmatriculate în Suceava, concomitent lucrându-se la adaptarea sistemului de ticketing la transportul metropolitan. Consiliul Local va vota, „în procedură de urgență”, atribuirea temporară, pe o durată de maximum 2 ani, a contractului de gestiune către societatea Transport Public Local  (TPL), firmă care, pentru puţinele din ţară, îndeplineşte condițiile impuse de Regulamentul Parlamentului  European. Unităţile administrativ-teritoriale din ZUF vor face demersuri similare, analizând, după modelul din reşedinţa de judeţ, posibilitatea acordării de facilităţi la transport pentru pensionari, elevi şi pensionari. Pe de altă parte, întrucât Autoritatea Metropolitană de Transport - autorizată şi operaţională - nu are personal, Guvernul României va trebui să aprobe un memorandum care să permită TPL să facă angajările necesare. La fostul sediul al TPL, firmele General Construct şi Con Bucovina lucrează la amenajarea Autobazei pentru transportul electric metropolitan de călători, pentru început fiind amenajată platforma betonată. Primarul Ion Lungu  a ţinut să arate că municipiul Suceava şi cele 8 localităţii partenere deţin „pionieratul” naţional în domeniul transportului metropolitan public de călători, iar dacă totul merge bine, noile autobuze electrice pentru localităţile învecinate vor ieşi pe traseu începând din octombrie. Valoarea totală a contractului este de 103,037 de milioane de lei, adică aproximativ 20,706 de milioane de euro, acesta fiind „unul dintre cele mai mari semnate la Primăria municipiului Suceava”.