15 august 2024

 După marea recalculare

Creştere medie cu 24 la sută a pensiilor din judeţul Suceava

> Recalculate au fost 134.728 de pensii, dintre care 106.577 au crescut, 7.711 depășind cuantumul indemnizației sociale de 1.281 de lei pe lună 

> La aceeaşi valoare au rămas 28.150 de pensii, directorul executiv Constantin Boliacu arătând că primele plăţi se vor face începând cu 2 septembrie   

În judeţul Suceava, emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor, în baza art. 144, alin. 1, din Legea nr. 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, a fost finalizată cu succes, în termenul stabilit. Anunțul a fost făcut de  Constantin Boliacu, director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava.  „Procesul de recalculare a fost o operațiune complexă, cu un volum mare de activitate, având în vedere numărul mare de pensionari din baza de date a Casei Județene de Pensii. Însă, cu implicarea întregului colectiv al instituției - căruia îi mulțumesc pe această cale -, am reușit să finalizăm și acest obiectiv, cu succes, în termenul asumat” a declarat şeful CJP Suceava. Conform acestuia, pentru ca plata noilor cuantumuri  rezultate din recalculare să se poată efectua începând cu ziua de 2 septembrie, „deciziile emise au fost cu celeritate”, fiind preluate în bazele de date ale Casei Naționale de Pensii Publice.  
Aceasta în vederea transmiterii către Compania Naţională Poșta Română și băncile comerciale a borderourilor de plată, respectiv a alimentării conturilor unităţilor bancare.
 Constatin Boliacu informează că la nivelul Casei Județene de Pensii Suceava au fost recalculate 134.728 de pensii, dintre care 106.577 au crescut, iar 7.711 au depășit cuantumul indemnizației sociale de 1.281 de lei pe lună.  Creșterea medie a pensiilor este de 24%, 28.150 de pensii rămânând la aceeaşi valoare. Deciziile întocmite de Casa Judeţeană de Pensii au fost înaintate către structurile județene ale Companiei Naționale Poșta Română, pentru a fi distribuite beneficiarilor în perioada 15-31 august 2024. Directorul CJP Suceava semnalează că, urmare a volumului mare de muncă, este posibil să apară neconcordanțe în deciziile de recalculare. De aceea, pentru a clarifica unele aspecte - în cazul în care acestea vor apărea - pensionarii se pot adresa la ghișeelor special deschise în acest sens, de luni până joi, între orele  8.30-14.30. În cazul în care aspectele sesizate sunt corecte, Casa Judeţeană de Pensii va proceda la rectificarea respectivei decizii de pensionare. Şeful instituţiei judeţene sucevene a  reliefat că,  după 1 septembrie 2024, vor fi puse în aplicare dispozițiile art. 144, alin. 2, din Legea nr. 360 din 2023, în sensul valorificării adeverințelor cu sporuri nepermanente. „Mulțumesc Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice pentru întreg suportul acordat în cadrul acestei operațiuni de recalculare. Precizez faptul că noua lege a pensiilor menține toate drepturile câștigate în baza cadrului legal anterior ,de către cei încadrați în grupe de muncă și care a s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024” a conchis Constantin Boliacu, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava.