05 august 2024

 „O execuţie bună” după 6 luni din 2024

Cincizeci de milioane de euro încasări la bugetul Sucevei

 > „Din păcate, la fonduri europene lucrurile merg destul de greu, asta este realitatea!” a declarat primarul Ion Lungu

> „Plăţi restante de luni de zile trebuie să vină de la Guvern”, condiţii în care, pe partea de dezvoltare, execuţia va creşte  

În contextul actual, execuţia bugetelor municipiului Suceava, până la jumătatea anului 2024 este apreciată a fi una „relativ bună” de către Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.   „Din punctul meu de vedere, execuţia este relativ bună, 68,72% la secţiunea de funcţionare şi 11,06% la partea de dezvoltare, iar acesta din urmă începe să crească. Sunt convins că în următorul trimestru va fi una mai bună şi la secţiunea de dezvoltare, deoarece vara se lucrează mai bine pe această parte. În sumă absolută, este o încasare de 50 de milioane de euro la buget. Eu zic că este o încasare bună şi sper să o îmbunătăţim până la sfârşitul anului” a subliniat primarul Ion Lungu, după ce a fost criticat în legătură cu întocmirea „neechilibrată” a bugetului de venituri şi cheltuieli, dar şi cu „slaba” execuţie a acestuia. Potrivit hotărârii de Consiliul Local privind aprobarea execuţiei bugetelor municipiului Suceava după două trimestre trecute din anul 2024, la bugetul local au fost făcute încasări de 245,715 de milioane de lei, dintre care 164,164 de milioane de lei sunt venituri proprii. La secţiunea de funcţionare a bugetului local, în perioada menţionată veniturile s-au ridicat la 194,316 milioane de lei, în timp ce la secţiunea de dezvoltare veniturile au atins 51,399 de milioane de lei. Gradul de realizare a veniturilor planificate, respectiv raportul între veniturile totale încasate până pe 30 iunie 2024 şi veniturile totale programate pentru primele două trimestre ale anului, s-a situat la 32,87%.
La secţiunea de funcţionare, gradul de realizare a veniturilor a fost de 68,27%, în timp ce pentru secţiunea de dezvoltare acesta a avut nivelul de 11,06%. „Din păcate, la fonduri europene lucrurile merg destul de greu, asta este realitatea! Şi astăzi avem plăţi restante de luni de zile, care trebuie să vină de la Guvern. Aceasta este cauza execuţiei modeste pe partea de dezvoltare. Dacă stăm să ne uităm la partea absolută, este o execuţie de 50 de milioane de euro, iar eu zic că este una bună. Nu este un buget eronat, aceasta este strategia mea. Întotdeauna am avut bugete foarte largi, pentru că acestea au în componenta lor foarte multe proiecte europene, astfel încât să avem posibilitatea să le asigurăm cofinanţarea, şi  să le ducem la îndeplinire” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.