13 august 2024


La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Deficienţe la stabilirea şi plata drepturilor salariale, cât şi neconcordanţe în evidenţa timpului de muncă

> Auditorii Camerei de Conturi au constat că în cazul a 17 angajaţi cu salarii mai mari de 8.000 de lei indemnizaţia de hrană a fost acordată în mod necuvenit

> Neconformităţile la utilizarea cartelelor de pontaj au avut drept urmare unele „erori la remunerarea salariaţilor, în raport cu timpul de muncă efectiv prestat”

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a asigurat parţial funcţionalitatea sistemului de control intern managerial, ceea ce a generat deficienţe la stabilirea şi plata drepturilor salariale, cât şi neconcordanţe în evidenţa timpului de muncă. Aceasta este una dintre concluziile auditului de conformitate al Camerei de Conturi Suceava, având ca subiect modul de organizare, recrutare şi salarizare a personalului la unitatea sanitară judeţeană de urgenţă, misiune demarată încă de pe 22 ianuarie 2024. „Prin prisma semnificaţiei cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor bugetare, salarizarea în sistemul bugetar constituie un subiect important”, se arată în Raportul de audit de conformitate pe anul 2023, făcut public în iulie 2024. Potrivit acestuia, auditorii au constatat stabilirea eronată a drepturilor salariale reprezentând salariul de bază, inclusiv sporurile aferente, în cazul unei salariate având funcţia de asistent medical-şef în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Astfel, în perioada 1 august-31 decembrie 2023, asistentei „i-a fost acordat eronat un salariu lunar de încadrare mai mic”, respectiv cel aferent studiilor postliceale”, şi nu cel stabilit în conformitate cu studiile superioare finalizate în anul 2023, „prejudciul” fiind de 1.167 de lei.  De asemenea, pe durata misiunii s-a evidenţiat faptul că, în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie, indemnizaţia de hrană a fost achitată necuvenit pentru personalul cu salarii nete lunare mai mari decât limita maximă de acordare de 8.000 de lei. Neconformităţile cu pricina au fost descoperite în cazul a 17 salariaţi, plăţile totale către aceştia, cu titlul amintit  totalizând 8.549 de lei. 


Tot cu prilejul auditului  s-a constat că, în perioada 1 aprilie-31 decembrie, pentru funcţia de director medical interimar, în calitate de membru al Comitetului Director, nu a fost încheiat un nou contract de administrare cu managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava. Aceasta în condiţiile în care, ultimul contract de administrare privind persoana desemnată în funcţia de director medical interimar fusese parafat pentru o perioadă de 6 luni, începând cu 1 octombrie 2022. Nu în cele din urmă, controlorii au depistat neconcordanţe între datele înscrise în graficul lunar de activitate (preluate în pontajul lunar”, „cu datele din pontajul electronic cu evidenţa orelor la program, rezultat prin utilizarea cartelei nominale de către personalul angajat”. În acest din urmă caz - se subliniază în Raportul de audit - neconformităţile pot duce „la apariţia situaţiilor în care să existe erori la remunerarea salariaţilor, în raport cu timpul de muncă efectiv prestat”. Auditorii Camerei de Conturi Suceava au recomandat „instruirea întregului personal cu privire la obligativitatea utilizării cartelelor de pontaj individuale, respectarea programului de lucru, contractului de muncă şi a fişei postului”. La sfârşitul anului 2023, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava avea 1.857 de posturi bugetate, dintre care 1.552 ocupate şi 305 vacante. În totalul celor 1.552 de posturi ocupate, 1.478 reveneau personalului de execuţie, iar 74 funcţiilor de conducere. Unitatea sanitară din municipiul Suceava are o capacitate de 1.200 de paturi, fiind clasificată ca spital de urgenţă cu nivel de competenţă IIA.