01 august 2024


După ce a fost distrus de o explozie

Primăria alocă 265.000 de lei pentru proiectul tehnic de consolidare a Blocului  nr. 139 din Burdujeni 

 > „În măsura în care vom avea repartizări bugetare de la Ministerul Dezvoltării, vom putea trece şi la partea de licitaţie” arată primarul Ion Lungu

Primăria municipiul Suceava disponibilizează suma de 265.000 de lei pentru întocmirea proiectului tehnic de consolidare, reparare şi reabilitare termică Blocului de locuinţe nr. 139, scara E, de pe strada „Rarău” din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Conform primarului Ion Lungu, aceasta este una dintre etapele obligatorii pentru deblocarea finanţării asigurată prin Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Pe 5 decembrie 2022, urmare a unei explozii generată de o acumulare accidentală de gaze naturale, scara E a imobilului, „a fost sever afectată, iar din cauza riscului crescut de prăbuşire, aceasta nu a mai putut fi utilizată”. 
„Ne interesează, în continuare, să reabilităm Blocul din Burdujeni, în care a avut loc o explozie. Vrem să avem o documentaţie matură, în aşa fel încât să putem trece mai departe, să ni se acorde finanţarea. Aceasta este aprobată, însă fila de buget încă nu a fost repartizată. În măsura în care vom avea repartizări bugetare de la Ministerul Dezvoltării, vom putea trece şi la partea de licitaţie” a subliniat Ion Lungu primarul Sucevei. Conform unei hotărâri a Consiliului Local, „în urma exploziei de la etajul al doilea, structura a suferit degradări importante care au condus la încadrarea acesteia ca nelocuibilă, evenimentul soldându-se cu pierderi de vieţi, cât şi de bunuri materiale deteriorate în grad de daună totală”. Blocul de locuinţe nr. 139, scara E, de pe strada „Rarău” din cartierul Burdujeni are 14 apartamente, cu 20 de ocupanţi, valoarea totală a proiectului este de 15,31 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.