01 august 2024

 În cadrul „M 100”

Suceava face parte din comitetul de coordonare şi de repartizare a sumei de 1 miliard de euro pentru „oraşe neutre climatic până în 2030”

  • Contractul climatic al municipiului Suceava a  fost înaintat Comisiei Europene încă din martie 2024, conţinând propuneri de proiecte în valoare de 400 de milioane de euro    
  • „Sper să încheiem contractul în această toamnă, astfel încât să putem derula efectiv proiecte din acest program foarte important al UE” a declarat primarul Ion Lungu

Municipiul Suceava este parte a comitelui de coordonare „Hub-ului naţional M 100”, informează primarul Ion Lungu, după ce a participat, la Iaşi, la Caravana „M 100” pentru selectarea a 10 localităţi urbane din România care vor fi finanţate de Guvern, alături de cele trei oraşe selectate de Comisia Europeană până acum, respectiv de Suceava, Cluj Napoca şi Sectorul 2 din Bucureşti. Conform şefului administraţiei locale sucevene, pentru cele 10+ 3 oraşe, din bugetul de stat va fi repartizată, până în anul 2030, suma de 1 miliard de euro. „Un lucru care  s-a stabilit la Iaşi, şi care ne onorează,  este acela că, din comitetul de coordonare şi de selectare a celor 10 oraşe şi de repartizarea sumei de 1 miliard de euro, va face parte şi Primăria Suceava, alături de cele din Cluj Napoca şi Sectorul 2,  de Ministerul Investiţiei şi Proiectelor Europene, Ministerul, Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Educaţiei. Sunt optimist şi convins că vom obţine sume de bani importante de bani din acest program. Sigur, trebuie să avem proiecte serioase, documentaţii mature realizate. Aşa cum se ştie, avem depuse, încă din luna martie, la Comisia Europeană, planul de acţiune şi programul de investiţii de 400 de milioane de euro, împreună cu partenerul nostru de bază, Universitatea Ştefan cel Mare. Sper să încheiem contractul în această toamnă, astfel încât să putem  derula efectiv proiecte din acest program foarte important al UE” a declarat şeful executivului local sucevean.

> O caravană privind acest program va avea loc şi la Suceava, în luna septembrie

Municipiul Suceava a fost selectat pentru a face parte din Programul „Horizon Europe-100 de oraşe inteligente şi neutre climatic până  în 2030”, respectiv din componenta „Hub-ului naţional M 100”. Contractul climatic (Climate City Contract) al municipiului Suceava a fost depus în martie 2024, împreună cu USV, la Comisia Europeană, conţinând propuneri de proiecte privind reabilitarea și creșterea eficienței energetice a clădirilor publice şi rezidențiale; reabilitarea sistemului de transport si distribuire a energiei termice; utilizarea surselor de energie alternativă pentru iluminatul public; creșterea gradului de reciclare a deșeurilor provenite din construcţii; producerea de energie din surse alternative; eficientizarea sistemului de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor; extinderea sistemului de transport public electric în Zona Metropolitană; sisteme inteligente de management al traficului; reabilitarea pădurilor-parc Șipote și Zamca şi pentru stații de încărcare pentru vehicule electrice. „Vom sta în contact cu cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în mod special cu secretarul de stat, Ovidiu Câmpan, care anunţat că o caravană privind acest program va avea loc şi la Suceava, în luna septembrie” a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.