26 februarie 2024


Utilaje degradate şi gresie spartă la unităţile de catering controlate de către inspectorii sanitari veterinari  

> Aceştia au dat amenzi de 140.000 de lei inclusiv pentru produse alimentare depozitate necorespunzător, angajaţi fără carnete de sănătate şi cursuri de igienă  

 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a fost angrenată în campania naţională de controale oficiale pentru evaluarea cerinţelor de igienă şi siguranţă a alimentelor, spaţiilor, facilităţilor şi echipamentelor destinate preparării hranei în unităţile de tip catering autorizate sanitar veterinar, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful instituţiei sucevene. Conform dr. Voloşeniuc, inspectorii DSVSA au controlat 42 de unităţi înregistrate sanitar veterinar, în urma deficienţelor constatate aceştia dând 9 avertismente şi 14 amenzi a căror valoare însumează 140.000 de lei. Potrivit directorului executiv Mihai Sorin Voloşeniuc, neconformităţile descoperite au constat în condiţii de igienă deficitare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor privind sănătatea angajaţilor, dar şi lipsa certificatelor de absolvire a cursurilor de igienă. La acestea se adaugă deficienţe structurale şi de neîntreţinere a spaţiilor, cum ar fi pavimentele degradate, gresia spartă, plinta deteriorată şi utilajele degradate. La unităţile de catering controlate, inspectorii sanitari veterinari suceveni  aveau să descopere că produsele de origine animală şi cele de proveninţă non animală erau depozitate necorespunzător şi că nu se procedase la păstrarea de probe contraprobele din „mâncarea colectivă”. De asemenea, s-a constat că la unele dintre unităţile verificate nu se efectuaseră acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, iar altele nu aveau întocmit planul de autocontrol, iar chiar dacă acesta exista, nu era aplicat.