Utilaje
degradate şi gresie spartă la unităţile de catering controlate de către
inspectorii sanitari veterinari
> Aceştia
au dat amenzi de 140.000 de lei inclusiv pentru produse alimentare depozitate
necorespunzător, angajaţi fără carnete de sănătate şi cursuri de igienă
Direcţia
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a fost angrenată în
campania naţională de controale oficiale pentru evaluarea cerinţelor de igienă
şi siguranţă a alimentelor, spaţiilor, facilităţilor şi echipamentelor
destinate preparării hranei în unităţile de tip catering autorizate sanitar
veterinar, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful instituţiei sucevene.
Conform dr. Voloşeniuc, inspectorii DSVSA au controlat 42 de unităţi înregistrate
sanitar veterinar, în urma deficienţelor constatate aceştia dând 9 avertismente
şi 14 amenzi a căror valoare însumează 140.000 de lei. Potrivit directorului
executiv Mihai Sorin Voloşeniuc, neconformităţile descoperite au constat în
condiţii de igienă deficitare; manipularea necorespunzătoare a produselor
alimentare; lipsa documentelor privind sănătatea angajaţilor, dar şi lipsa
certificatelor de absolvire a cursurilor de igienă. La acestea se adaugă
deficienţe structurale şi de neîntreţinere a spaţiilor, cum ar fi pavimentele
degradate, gresia spartă, plinta deteriorată şi utilajele degradate. La
unităţile de catering controlate, inspectorii sanitari veterinari suceveni aveau să descopere că produsele de origine
animală şi cele de proveninţă non animală erau depozitate necorespunzător şi că
nu se procedase la păstrarea de probe contraprobele din „mâncarea colectivă”. De
asemenea, s-a constat că la unele dintre unităţile verificate nu se efectuaseră
acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, iar altele nu aveau
întocmit planul de autocontrol, iar chiar dacă acesta exista, nu era
aplicat.