07 februarie 2024

 


În semestrul al doilea din 2023

Încălcarea prevederilor legale privind siguranţa alimentară, sancţionată cu amenzi de peste 940.000 de lei de către inspectorii DSVSA

>  Înregistrată a fost o singură suspiciune de toxiinfecție alimentară la om, „însă aceasta nu a fost confirmată la finalizarea analizelor de laborator”

Nu mai puţin de 1.930 de controale au întreprins, în ce de-al doilea semestru al anului 2023, în domeniul siguranţei alimentare, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, informează directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc. Potrivit şefului  DSVSA, acţiunile control au vizat abatoare, unităţi de procesare a cărnii şi unităţi de procesare a laptelui autorizate pentru schimburi intracomunitare, carmangerii, măcelării, laboratoare de cofetărie, laboratoare de patiserie, unităţi de alimentaţie publică, pensiuni turistice, unităţi de depozitare, dar şi unităţi de comercializare a produselor alimentare. Totodată, controale au fost făcute în târguri alimentare şi unităţi de catering, la toate aceste obiective constatate fiind „diverse deficienţe”, condiţii în care s-au aplicat 282 de sancţiuni contravenţionale. Între acestea din urmă se numără 160 de avertismente, cât şi 122 de amenzi în valoare totală de 941.200 de lei. Conform dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, în semestrul al doilea al anului trecut a fost înregistrată o singură suspiciune de  toxiinfecție alimentară la om, „însă aceasta nu a fost confirmată la finalizarea analizelor de laborator şi, implicit, a anchetei epidemiologice desfăşurată de către inspectorii DSVSA Suceava, în respectivul caz”. De asemenea, important de reliefat este faptul că, împreună cu reprezentați ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, inspectorii DSVSA au desfășurat acțiuni de control care s-au concretizat în confiscarea unei cantităţi de 88 kg de produse alimentare în cazul căreia „nu s-au prezentat documentele de proveniență şi care nu prezenta garanții privind sănătatea publică”. Din acest motiv, date au fost şi 14 amenzi contravenționale, valoarea acestora însumând 16.800 de lei.