06 februarie 2024


Câte 25.000 de lei ajutoare de urgenţă pentru familiile din blocul distrus de o explozie în decembrie 2022

> Acestea se află „în imposibilitatea de a mai intra în locuinţe”, sprijinul financiar urmând „să le permită să depăşească această perioadă critică de viaţă”

> La Ministerul Dezvoltării fost depusă o cerere de finanţare „pentru reconstruirea scării afectate necesară fiind o sumă de 14,71 de milioane de lei”

Consiliul Local Suceava urmează aproba, în şedinţă extraordinară de mâine, acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile din Blocul nr. 139, scările E şi D, de pe strada Rarău nr. 4 din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, afectate de explozia din 5 decembrie 2022. Propunerea legislativă vine din partea primarului Ion Lungu, de sprijinul financiar de câte 25.000 de lei fiecare urmând a se bucura 19 beneficiari. „Cele 19 familii care au interzisă întoarcerea în apartamentele afectate, aflate şi în imposibilitatea de a mai intra în locuinţe, au depus cereri şi documentaţii pentru a obţine acestor ajutoare financiare care să le permită să depăşească această perioadă critică de viaţă” se arată în raportul Direcţiei de Asistenţă Socială, menţionându-se că, în acest sens, au fost realizate anchete sociale. Reamintim că, pe 5 decembrie 2022, în apartamentul nr. 8 al scării E din Blocul 139, de pe strada Rarău nr. 4, o acumulare de gaze naturale a provocat o explozie. La cel moment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava certifica faptul că „în urma producerii acestui eveniment au rezultat pagube materiale manifestate prin avarii ale structurii de rezistenţă” în imobilul cu 28 de apartamente din scările D şi E.  Conform procesului verbal al expertului atestat  MLPAT şi notei de constatare a Inspectoratului judeţean în Construcţii Suceava, s-a tras concluzia că „în toate apartamentele de pe scara E locatorii nu se pot muta”. În apartamentele de pe scara D proprietarii se pot întoarce, cu excepţia celor de la nr. 2, nr. 3, nr. 6, nr. 9 şi nr. 12. Reamintim că, în 2023, din bugetul local, 26 de familii au avut parte de câte un ajutor financiar de urgenţă de 25.000 de lei de fiecare, bani pentru plata chiriei şi utilităţilor aferente locuinţelor închiriate. În toamna trecută, în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, Primăria municipiului Suceava a depus la Ministerul Dezvoltării o cerere de finanţare „pentru reconstruirea scării afectate, necesară fiind o sumă de 14,71 de milioane de lei, adică circa 2,7 milioane de euro”.