08 februarie 2024

 Tăiere ilegală de arbori şi punere frauduloasă în circuitul economic a masei lemnoase

>  Inspectorii forestieri suceveni au aplicat amenzi însumând 36.000 de lei, dispunând confiscarea a 346 mc de material lemnos

În perioada 26 ianuarie-2 februarie 2024, Garda Forestieră Suceava a desfăşurat activităţi specifice de control, atât în pădure, cât şi pe drumurile publice şi la depozitele de material lemnos. Inspectorul-şef Mihai Găşpărel informează că în perioada menţionată s-au întocmit 7 procese verbale de constatare a contravenţiei şi s-au aplicat amenzi cu o valoare totală de 36.000 de lei. De asemenea, a fost confiscat un volum de 346 mc de material lemnos. „Deşi iarna 2023-2024 a fost una blândă, au fost identificate stocuri de masă lemnoasă pe care deţinătorii le-au uitat în platformele primare din pădure, peste termenul legal de transport. Acolo unde nu s-a putut face dovada existenţei unor factori care să împiedice transportul lemnului, volumele rămase în pădure au fost confiscate şi predate unităţilor silvice. Dacă în unele cazuri contravenţiile au vizat nerespectarea regulilor de exploatare a lemnului sau a termenelor de expediere a acestuia din pădure, s-au întâlnit şi situaţii în care este vorba, evident, despre tăierea ilegală a arborilor şi punere frauduloasă în circuitul economic a lemnului rezultat” transmite Mihai Găşpărel. 

Astfel, în data de 26 ianuarie, pe raza comunei Valea Moldovei a fost găsit un autovehicul care transporta cantitatea de 8 mc cherestea răşinoase fără a se deţine aviz de însoţire a materialului lemnos. Cheresteaua în cauză a fost confiscată, conducătorului auto aplicându-i-se o amendă de 6.000 de lei. La fel, în zona Vadu Moldovei a fost identificat un transport de cherestea de răşinoase pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta avizul de însoţire. „Cantitatea transportată fiind estimată ca fiind la limita de infracţiune, aceasta a fost inventariată cu maximă atenţie şi a rezultat că era vorba de 9,62 mc de materiale lemnoase. În mod evident, proprietarul transportului a dorit să evite, în acest fel, măsura confiscării autovehiculului” opinează Mihai Găşpărel, menţionând că lemnul, cu o valoare de 8.629 de lei, a fost confiscat, iar conducătorului auto i s-a dat o amendă de 6.000 de lei. Pe raza comunei Straja, cu ocazia verificării unui punct de debitare a materialului lemnos, s-a constatat că în depozit se afla o cantitate dublă de masă lemnoasă decât cea înscrisă în evidenţe, „indiciu clar că surplusul provenea din tăieri ilegale de arbori”. A fost confiscată cantitatea de 149 mc de lemn de lucru din răşinoase, cu o valoare de peste 38.000 de lei. Totodată, administratorul gaterului a fost sancţionat cu o amendă de 6.000 de lei. „În cazurile în care s-a confiscat material lemnos care provine in mod evident din tăieri ilegale de arbori, Garda Forestieră Suceava va lua măsuri de identificare a provenienţei acestuia pentru a preveni şi sancţiona faptele infracţionale chiar la sursă” a declarat Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava.