21 februarie 2024

 Noul venit minim de incluziune a ajuns la peste 9.400 de familii şi de persoane singure  

> Programul a fost „creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața” arată Dan Ionuţ Adomniţei, director executiv al AJPIS

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava a  început să achite, în februarie, pentru prima dată, noul venit minim de incluziune, până acum beneficiarii fiind 9.403 de familii și de persoane singure, înregistrate, în ianuarie 2024, în baza de date a instituţiei. Directorul executiv Dan Ionuţ Adomniţei informează că totalul plătit este de 6,68 de milioane de lei, pe 20 februarie fiind alimentate conturile pentru beneficiarii de venit minim de incluziune pe card, în ultima decadă a lunii fiind în desfăşurare plata prin mandat poștal. Venitul minim de incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială „creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața”. Acest beneficiu este consacrat prin Legea nr. 196 din 2016, având drept componente sprijinul pentru incluziune, respectiv, sprijinul pentru familiile cu copii. Venitul minim de incluziune a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, înlocuind venitul minim garantat, reglementat prin Legea nr. 416 din 2001, cât și alocația pentru susținerea familiei, prevăzută de Legea nr. 277 din 2010. Dan Ionuţ Adomniţei, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială arată că, astfel, în februarie au fost plătite alocațiile de stat pentru copii, aferente lunii ianuarie, indexate cu rata medie anuală a inflației, pentru 136.678 de beneficiari achitându-se 47,10 de milioane de lei. Noul cuantum în vigoare al alocaţiei este de 719 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani (2-18 ani în cazul copiilor cu handicap), creşterea fiind de 88 de lei. Pentru copiii fără handicap, cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani, care urmează învățământul liceal sau profesional, alocaţia de stat este de 292 de lei, cu o creştere de 36 de lei.
Măsurile prevăzute de Legea nr. 196 din 2016 privind venitul minim de incluziune fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Capitolul 13 „Reforme sociale”, „Jalonul 384”, având scopul reducerii sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile şi „al diminuării sarcinilor administrative pentru administrația locală și beneficiari”.