01 februarie 2024

 

După închiderea falimentului Termica

Până la 10 hectare de teren din Lunca Sucevei, puse la dispoziţia investitorilor autohtoni şi străini prin „licitaţii publice transparente”

> „Eu cred în asemenea strategie şi voi prezenta această oportunitate oferită de municipiul Suceava” arată primarul Ion Lungu, invitat la forumul „Romanian Investment Zoom-RIZ”, la care vor lua parte ambasadori şi investitori

În perioada 20-22 februarie, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, va participa, în București, la forumul de afaceri „Romanian Investment Zoom-RIZ”. Printre altele, scopul evenimentului este acela de a promova oportunitățile de investiții ale diverselor regiuni ale țării, cât şi de dezvoltare a afacerilor mici și mijlocii din România. La manifestare vor lua parte inclusiv ambasadori acreditaţi în România, cât şi investitori autohtoni şi străini. Şeful municipalităţii sucevene informează că nu va pierde această ocazie şi va prezenta celor prezenţi, oportunităţile pe care le oferă pe terenul din Lunca Sucevei, în preajma fostei societăţi de termificare în sistem centralizat Termica. Lungu face cunoscut că, din discuţiile purtate cu lichidatorii judiciari ai firmei amintite, pe 24 martie „ar trebui ca falimentul Termica să fie încheiat”. „Dacă ne ajută Dumnezeu, pe 24 martie ar trebui să închidem falimentul Termica. Sumele pe care Primăria le-a avut de plătit au fost achitate toate, creditorii în cauză fiind îndestulaţi” evidenţiază şeful executivului sucevean. Iniţial, autorităţile administraţiei publice locale plănuiau înfiinţarea în zonă a unui Parc tehnologic, în acest sens dezirabilă fiind accesarea de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programul Operaţional Regional (POR). „Deşi la un moment dat intenţionam să facem un parc tehnologic, procedura este una foarte birocratică, iar banii din fondurile Uniunii Europene sunt puţini” susţine edilul-şef sucevean. După multe procese în instanţă, Primăria Suceava a rămas cu suprafaţă de circa 156 de hectare pe care a fost construită şi a funcţionat Centrala Electrică de Termoficarea (CET), iar ulterior societatea comercială Termica. Ion Lungu susţine că, după modelul construirii centralei pe biomasă a Bioenergy, prin „licitaţii publice transparente” investitorilor interesaţi li se va putea pune la dispoziţie până la 10 hectare de teren. „Vom avea discuţii, în ideea de a pune la dispoziţia investitorilor suprafeţe teren. Vom stabili în Consiliul Local nişte priorităţi pentru ceea ce se caută la ora actuală, implicit în legătură cu viitoarea reconstruire a Ucrainei. Bineînţeles, Consiliul Local va fi acţionar, cu o parte a procentele de acolo. Dar nu aceasta este problema, importante pentru noi fiind locurile de muncă nou-create. Eu cred în asemenea strategie, voi participa la forumul de la Bucureşti, la care iau parte ambasadori, investitori, şi voi prezenta această oportunitate oferită de municipiul Suceava” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.