Amenzi de aproape 600.000 de lei au dat inspectorii sanitari suceveni în sezonul estival
> Pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare,
aceştia au făcut nu mai puţin de 462 de controale
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a tras linie sub campania de acţiuni de control desfăşurate în sezonul estival 2023. Potrivit directorului executiv dr. Dănuţ Corneanu, în intervalul iunie-septembrie s-au efectuat controale oficiale şi s-au dispus măsuri pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. Astfel, în această perioadă, inspectorii sanitari veterinari suceveni au organizat şi efectuat 462 de controale, dintre care 200 în unităţi de alimentaţie publică, respectiv în restaurante şi cele de tip fast-food, pizzerie, cantine şi catering. Controlate au fost, de asemenea, 31 de pensiuni turistice, 151 de magazine alimentare, 27 de supermarketuri şi de hypermarketuri, 26 de laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, 11 cofetării şi patiserii, 6 depozite alimentare, cât şi 10 carmangerii şi măcelării. Conform adjunctului şefului DSVSA, ca urmare a neregulilor depistate, date au fost 74 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2001. Totodată, inspectorii DSVSA au aplicat 46 de amenzi însumând 594.400 de lei, dispunând şi confiscarea a 25 kg de produse. Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava informează că principalele neconformităţi depistate constau în refuzul de a permite accesul inspectorilor şi de a prezenta documentele de înregistrare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; condiţiile precare de igienă; depozitare neconformă; etichetarea necorespunzătoare; lipsa documentelor privind sănătatea personalului; lipsa probelor din mâncarea consumate colectiv, precum şi neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.