20 octombrie 2023

DSVSA Suceava a lansat o alertă alimentară pentru un lot de seminţe de mac conţinând alcaloizi din opiu peste limita admisă

 > Reţinute au fost 30 kg de mac, notificarea urmărind evitarea distribuirii şi utilizării seminţelor în consumul direct

> Seminţele de mac aveau ca ţară de origine Slovacia şi erau destinate decorării produselor de panificaţie

> Astfel prelucrat macul nu prezintă pericol, tratamentele făcând conţinutul de alcaloizi aproape nedetectabil

Începând cu data de 25 septembrie 2023, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a desfăşurat o primă etapă a controalelor oficiale intensificate pentru verificarea cerinţelor privind seminţele de cânepă, seminţele de mac, produsele derivate din acestea „sau care le conţin”, precum şi cu referire la folosirea ilegală a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. Dr. Sorin Mihai Voloşeniuc, director executiv al instituţiei sucevene precizează că seria de controalele a vizat depozitele alimentare pentru produse de origine non-animală; alte depozite alimentare; unităţile de fabricare şi obţinere a uleiurilor vegetale, produselor de morărit, produselor făinoase şi de brutărie şi produselor de cofetărie sau patiserie. Totodată, controlate au fost unităţi care introduc, respectiv care ar putea introduce pe piaţă seminţe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea „sau care le conţin”, cât şi unităţi în care este posibilă utilizarea sau comercializarea ilegală de substanţe psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală. Până în prezent, în judeţul Suceava au fost întreprinse 22 de controale oficiale. Pe durata acestora prelevate au fost 5 probe, una dintre probe - de seminţe de mac, cu origine în Slovacia - fiind neconformă. Conform Regulamentul UE 915 din 2023  limita de alcaloizi din opiu admisă este de 20 mg/kg (suma de morfină şi codeină, exprimata ca morfină), iar rezultatul din buletinul de analiză a fost de 25 ± 1,95 mg/kg. „Acest rezultat nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, deoarece în conformitate cu Recomandarea nr. 662 din 2014, seminţele de mac din produsele alimentare care pot suferi o serie de tratamente, cum ar fi spălare, uscare, coacere sau alte metode de prelucrare, pot reduce conţinutul de alcaloizi chiar până la cantităţi nedetectabile” informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, specificând că, în urma controlului, la unitatea de la care s-a prelevat proba cu rezultat neconform, „pentru a se evita orice risc s-a dispus la reţinerea unei cantităţi de 30 kg de mac, în valoare de 630 de lei. Seminţele de mac erau destinate decorării produselor de panificaţie. 


Totodată, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a iniţiat o notificare de alertă alimentară cu privire la lotul incriminat „astfel încât să se evite distribuirea şi utilizarea seminţelor de mac în consum direct”. În prima etapă a campaniei de verificări,  inspectorii sanitari veterinari suceveni au dat 3 sancţiuni cu avertisment, precum şi două amenzi însumând 2.000 lei. Una dintre principalele neconformități depistate constă în lipsa programelor de autocontrol sau, acolo unde programele există, acestea nu cuprind determinări pentru tetrahidrocanabinol (THC) şi alcaloizi de opiu, după caz. De asemenea, inspectorii DSVSA  au constatat că nu erau respectate condiţiilor de igienă şi cele care ţin de implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, conform legislației în vigoare, la aceasta adăugându-se desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava continuă să desfăşoare controale pe tematica amintită.