05 iunie 2022

 Dobânzi record neimpozitate pentru sucevenii care împrumută statul

> Acestea ajung la 7,8%, investitorii având ocazia să contribuie la finanţarea deficitului bugetar şi la plata datoriei publice

Sucevenii pot cumpăra titluri de stat „Tezaur” cu dobânzi record de până la 7,8%, anunţă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava. Potrivit purtătorului de cuvânt Oana Violeta Apetrea, titlurile de stat lansate de la începutul lunii iunie au maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 7,2%, respectiv 7,8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, sunt în forma dematerializată, dobânda  fiind anuală şi plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Totodată, veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor nu sunt impozabile. Titlurile de stat emise în cadrul Programului „Tezaur” sunt transferabile și, de asemenea, pot fi răscumpărate în avans. În cadrul unei emisiuni, un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri.
Sunt eligibile la cumpărarea acestor titluri  persoanele fizice care, la data efectuării subscrierii, au împlinit vârsta de 18 ani. Titlurile de stat pot fi cumpărate, până pe 27 iunie 2022, online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Online pot fi făcute operaţiuni precum deschiderea cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei statului, subscrierea titlurilor de stat, cât şi virarea sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, pe numele investitorului. Până pe 28 iunie 2022, investitorii pot achiziţiona titluri de stat de la unităţile Trezoreriei statului, iar până pe 27 iunie, în mediul urban, respectiv până pe 24 iunie, în mediul rural, de la subunitățile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română. Prin depunerea unei cereri, şi numai în intervalul de subscriere, investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanțarea datoriei publice.