22 iunie 2022

 O nouă tentativă de salvare a Casei Culturii

> Primăria ar putea semna contract de participaţiune „neavantajos”, dar prin care să poată face investiţii în sala de spectacole a „monumentului de arhitectură” din centrul Sucevei   

Primăria municipiului Suceava încercă să găsească o soluţie legală  pentru   „gestionarea” Casei de Cultură a Sindicatelor. Primarul Ion Lungu a spus ieri, într-o conferinţă presă, că în colaborare cu Consiliul Judeţean, identificată a fost posibilitatea perfectării contract de asociere în participaţiune, în care Primăria este asociatul participant, iar Casa de Cultură asociatul administrator. „Acesta va consta în gestionarea, împreună, a patrimoniului de acolo, a sălii de spectacol, în care, dacă se ajunge la o concluzie, Primăria va face investiţii. Trebuie să întreprindem orice pentru a schimba instalaţiile de încălzire şi de climatizare, mobilierul scaunele şi celelalte accesorii” arată Lungu. Contractul de asociere în participaţiune nu are valoare juridică, iar la expirarea duratei acestuia toate investiţiile ar reveni asociatului administrator, în speţă Casei Culturii. Edilul-şef sucevean opinează că, din start, acesta nu este un contract avantajos pentru municipalitate. „Este în analiză la jurişti, să vedem care este baza legală. În măsura în care găsim soluţia legală şi corectă - chiar dacă Primăria nu este avantajată prin contract -, merită orice efort să putem moderniza Casa de Cultură, să o putem salva.
Este un monument de arhitectură deosebit şi un obiectiv important pentru activităţi culturale”  a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că „la profit şi pierderi suntem la 50%”. Reamintim că, la sfârşitul anului 2013, după o solicitare a Ordinului Arhitecţilor din România(OAR), Primăria municipiului Suceava a propus Ministerului Culturilor şi Cultelor clasarea Casei Culturii a sindicatelor în categoria monumentelor istorice. De menţionat este faptul că, tratative pe marginea transferării obiectivului amintit către Primărie se poartă de mai multă vreme. Parteneri de discuţii au fost reprezentanţii celor 4 confederaţii sindicale, Casa de Cultură fiind moştenire a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structură de care funcţiona înainte de 1989. Lucrările la actuala Casă de Cultură a municipiului Suceava au început în 1965, inaugurarea având loc în 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare, în  1973, pe o faţadă laterală a clădirii fiind plasat mozaicul „Cântarea Ţării de Sus”, lucrare realizată de un colectiv de pictori format din Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim şi Mihai Horea.