28 iunie 2022


 Chiar dacă de-a lungul anilor s-au făcut reabilitări

Aproape 23 la sută din energia termică livrată de centrala pe biomasă se pierde pe drumul înspre apartamentele sucevenilor

> Transportul se face, în continuare, pe o reţea cu un avansat grad de uzură, veche de până la jumătate de secol, se arată în bilanţul energetic întocmit de Thermonet

> Conform acestuia, infrastructura nu a fost îmbunătăţită cu componente moderne, fapt care duce la „creşterea pierderilor şi reducerea numărului de consumatori”

În 2021, centrala pe biomasă a Bionergy a livrat 167.253 de
gigacalorii, din total, 38.084 de gigacalorii, adică 22,77%, reprezentând pierderi de energie termică în sistemul de transport. Aşa se evidenţiază în bilanţul energetic al Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică al Thermonet Suceava, conform căruia, „pierderile prin transfer sunt preponderente”, cauzele principale ale acestora fiind „funcţionarea sistemului sub capacitatea proiectată şi reducerea numărului de consumatori, în urma debranşărilor”.  Sistemul de transport al energiei termice din municipiul Suceava este format din trei magistrale principale, cu o lungime de 54,52 km şi o vechime a  conductelor de 10 ani până la 50 de ani. Reţelele termice de distribuire, respectiv de alimentare şi recirculare a apei calde între consumatori şi punctele termice, au o lungime de 322,1 km şi o vechime similară. Firma suceveană are în exploatare 48 de puncte termice în care sunt preparate agentul termic pentru încălzire, cât şi apa caldă de consum, 11 dintre acestea fiind modernizate între 2008 şi 2010. Alte 12 puncte termice sunt în administrarea unor instituţii publice de pe raza reşedinţei de judeţ. 
În sistemul de transport, cât şi în reţele de distribuire s-au făcut investiţii în anul 2015, procentajul de reabilitare fiind de 37%. „Chiar dacă s-au efectuat reabilitări în decursul anilor, întreaga  infrastructură nu a fost îmbunătăţită cu componente moderne, fapt care a generat creşterea pierderilor de energie termică şi reducerea semnificativă a numărului de consumatori”  se arată în bilanţ.  Sistemul de termoficare din municipiul Suceava a fost conceput şi realizat, în trei etape, între anii 1965 şi 1990. „(...) transportul termic se realizează, în continuare, pe reţeaua veche, din ţevi de oţel, izolate clasic, montate în canal termic, cu diametru mare şi cu grad avansat de uzură” se subliniază în bilanţul energetic al Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. La începutul anului 2021, sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava avea drept consumatori 15.865 de apartamente, cu 40.000 de ocupanţi. La aceştia se adaugă 106 de case particulare, 448 de agenţi economici şi 32 de unităţi bugetare. Societatea comercială Thermonet prestează serviciul de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă menajeră în baza contractului de delegare a gestiunii  încheiat cu Primăria Suceava în 15 octombrie 2015.