Odată cu reluarea activităţilor
sezoniere de servire a hranei
Semnal de avertizare lansat de sanitar
veterinarii suceveni
> DSVSA reaminteşte condiţiile
de îndeplinit cu ocazia târgurilor, meselor festive, nunţilor, botezurilor şi
hramurilor bisericeşti, dar şi de către rulotele fast-food şi standurile
comerciale
>În vederea evitării
toxiinfecţiilor, alimentelor nu vor fi expuse riscului de contaminare şi de
depreciere, iar servirea hranei se va face numai în recipiente igienizate sau
de unică folosinţă
În contextul creşterii numărului de persoane care vizitează zonele de agrement, lăcaşurile de cult şi alte locuri de interes turistic, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava atrage atenţia asupra riscului pe care îl reprezintă vânzarea directă către consumatorul final a produselor alimentare, risc valabil inclusiv la prepararea şi servirea hranei ca urmare a redeschiderii unităţilor cu activităţi sezoniere de alimentaţie publică, cu ocazia târgurilor, meselor festive, nunţilor, botezurilor şi hramurilor bisericeşti. Dat fiind pericolul înregistrării toxiinfecţiilor alimentare, dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al DSVSA, reaminteşte o serie de condiţii pe care sunt obligate să le îndeplinească incintele mobile şi/sau temporare, cum ar fi marchizele, standurile comerciale, punctele de vânzare pe vehicule, rulote fast-food, dar şi incintele utilizate în principal ca locuinţe particulare, dar în care sunt preparate cu regularitate şi produse alimentare destinate comercializării. Astfel, acestea au obligaţia să deţină documente de autorizare/înregistrare sanitară veterinară; să respecte condiţiilor generale de igienă; să aibă ustensile de lucru care pot fi uşor curăţate; o sursă de apă potabilă; acte care să ateste starea de sănătate a personalului angajat, dar să asigure şi echipament de protecţie sanitară a personalului care manipulează şi procesează produsele alimentare. Achiziţionarea produsele alimentare este permisă numai din unităţi autorizate, şi doar însoţite de documente care atestă calitatea; transportul se va face cu mijloace autorizate sanitar veterinar, iar depozitarea va asigura condiţii de temperatură, congelare sau refrigerare, fără întreruperea lanţului de frig. Importante este, totodată, încheierea de contracte cu firme specializate pentru eliminarea deşeurilor şi subproduselor alimentare, dar şi de acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Dr. Dănuţ Corneanu accentuează că expunerea spre comercializare a alimentelor va avea loc astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare şi de depreciere a acestora, iar servirea alimentelor se va face numai în recipiente igienizate corespunzător sau de unică folosinţă. Atunci când acestea nu sunt destinate consumului la faţa locului, alimentele vor fi ambalate sau preambalate, iar după caz etichetate. „Aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală, tratate sau netratate termic în vederea consumului, trebuie să se facă numai din locuri autorizate sau înregistrate, supuse controlului sanitar veterinar, şi nu din spaţii improvizate sau din sistemul de vânzare stradal, de pe marginea drumurilor naţionale, dintre blocuri sau din portbagajul maşinilor, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar şi siguranţa alimentară şi sănătatea publică” pune în vedere dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, precizând că neregulile în domeniu pot fi sesizate la numărul de telefon 0800.826.787.