Dr. Mihai Voloşeniuc,:
„Vrem să-i eliminăm cu
adevărat pe agenţii economici care nu respectă regulile”
>Directorul executiv
al DSVSA insistă pe un rol mai puternic preventiv al instituţiei, opinând că „nu
există administrator de pensiune sau de rulotă care ar vrea să-şi îmbolnăvească
clienţii”
>Sanitar veterinarii
suceveni pregătesc o campanie „dedicată”, premergătoare Sărbătorilor de iarnă,
astfel încât permisă se fie desfăşurarea activităţii doar de către agenţii
economici autorizaţi conform legislaţiei în vigoare
Mai multe sancţiuni contravenţionale au dat inspectorii Direcţiei
Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava după o serie de controale
menite să asigure consumatorilor o garanţie a produselor consumate, în
principal, în unităţile de alimentaţie publică. Campania a vizat, cu
preponderenţă, zonele de interes turistic, cum ar fi Palma, Gura Humorului, Câmpulung
Moldovenesc, Vatra Dornei, Suceviţa, Putna, dar şi altele. În ultima perioadă, inspectorii
DSVSA au verificat nu mai puţin de 30 de pensiuni, 20 de magazine alimentare şi
10 rulote, iar în urma constatărilor făcute acestora fiindu-le date 6 amenzi
totalizând 30.000 de lei. „În marea majoritate, agenţii economici respectă
legislaţia, deoarece nu există administrator de pensiune sau de rulotă care ar
vrea să-şi îmbolnăvească clienţii. Însă, uneori, din cauza volumului de muncă, dar
şi a circumstanţelor, anumite norme sunt neglijate” explică şeful DSVSA
Suceava. Astfel, amenzile aplicate au vizat nereguli precum lipsa probei de
mâncarea din restaurante, obligatorie a fi păstrată 48 de ore în vederea
controlului, la aceasta adăugându-se depozitarea necorespunzătoare a produselor
alimentare şi igiena precară, mai ales în cazul rulotelor, pe fondul
inexistenţei sursei de apă curentă. De altfel, controlorii au găsit 3 rulote
pentru care nu fusese solicitată autorizaţia sanitară veterinară. „Rugăm pe
toţi agenţii economici care desfăşoară activitate de bar, restaurant, pensiune
sau rulotă fast-food să se prezinte la DSVSA pentru a se autoriza. În acest
fel, aceştia pot desfăşura activitatea în mod legal, iar în al doilea rând,
regulile pe care le impunem îi ajută să respecte măsurile de igienă şi
siguranţă a alimentelor” subliniază directorul executiv al DSVSA. Dr.
Voloşeniuc ţine să sublinieze că aceste controale vor continua. Mai mult, în
pregătire este o campanie „dedicată”, premergătoare Sărbătorilor de iarnă,
acţiuni similare urmând a fi desfăşurate şi în sezoanele turistice din anul
viitor. „Vrem să facem verificări înainte de a începe sezonul, să-i eliminăm cu
adevărat pe agenţii economici care nu respectă regulile, să permitem
desfăşurarea activităţii doar de către cei autorizaţi, conform legislaţiei în
vigoare. De asemenea, trebuie să ne organizăm din timp, şi pentru sezoanele
următoare, astfel încât să avem un mai
puternic rol preventiv” a reliefat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În acest
context, de semnalat este faptul că în zonele cu aglomeraţie turistică din
judeţ, cum ar fi Palma, Rarău, dar şi altele, curăţenia lasă de dorit. În acest
sens, autorităţile publice centrale, autorităţile publice locale, Direcţia de
Sănătate Public şi Garda de Mediu ar trebui să iniţieze demersuri în vederea
amplasării de coşuri şi containere pentru resturile menajere, cât şi în vederea
amenajării de grupuri sanitare cu plată, toate în concordanţă cu dezideratul
uni acces turistic civilizat.