17 septembrie 2021

 Dr. Mihai Voloşeniuc,:

„Vrem să-i eliminăm cu adevărat pe agenţii economici care nu respectă regulile”

>Directorul executiv al DSVSA insistă pe un rol mai puternic preventiv al instituţiei, opinând că „nu există administrator de pensiune sau de rulotă care ar vrea să-şi îmbolnăvească clienţii”

>Sanitar veterinarii suceveni pregătesc o campanie „dedicată”, premergătoare Sărbătorilor de iarnă, astfel încât permisă se fie desfăşurarea activităţii doar de către agenţii economici autorizaţi conform legislaţiei în vigoare

Mai multe sancţiuni contravenţionale au dat inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava după o serie de controale menite să asigure consumatorilor o garanţie a produselor consumate, în principal, în unităţile de alimentaţie publică. Campania a vizat, cu preponderenţă, zonele de interes turistic, cum ar fi Palma, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Suceviţa, Putna, dar şi altele. În ultima perioadă, inspectorii DSVSA au verificat nu mai puţin de 30 de pensiuni, 20 de magazine alimentare şi 10 rulote, iar în urma constatărilor făcute acestora fiindu-le date 6 amenzi totalizând 30.000 de lei. „În marea majoritate, agenţii economici respectă legislaţia, deoarece nu există administrator de pensiune sau de rulotă care ar vrea să-şi îmbolnăvească clienţii. Însă, uneori, din cauza volumului de muncă, dar şi a circumstanţelor, anumite norme sunt neglijate” explică şeful DSVSA Suceava. Astfel, amenzile aplicate au vizat nereguli precum lipsa probei de mâncarea din restaurante, obligatorie a fi păstrată 48 de ore în vederea controlului, la aceasta adăugându-se depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi igiena precară, mai ales în cazul rulotelor, pe fondul inexistenţei sursei de apă curentă. De altfel, controlorii au găsit 3 rulote pentru care nu fusese solicitată autorizaţia sanitară veterinară. „Rugăm pe toţi agenţii economici care desfăşoară activitate de bar, restaurant, pensiune sau rulotă fast-food să se prezinte la DSVSA pentru a se autoriza. În acest fel, aceştia pot desfăşura activitatea în mod legal, iar în al doilea rând, regulile pe care le impunem îi ajută să respecte măsurile de igienă şi siguranţă a alimentelor” subliniază directorul executiv al DSVSA. Dr. Voloşeniuc ţine să sublinieze că aceste controale vor continua. Mai mult, în pregătire este o campanie „dedicată”, premergătoare Sărbătorilor de iarnă, acţiuni similare urmând a fi desfăşurate şi în sezoanele turistice din anul viitor. „Vrem să facem verificări înainte de a începe sezonul, să-i eliminăm cu adevărat pe agenţii economici care nu respectă regulile, să permitem desfăşurarea activităţii doar de către cei autorizaţi, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, trebuie să ne organizăm din timp, şi pentru sezoanele următoare,  astfel încât să avem un mai puternic rol preventiv” a reliefat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În acest context, de semnalat este faptul că în zonele cu aglomeraţie turistică din judeţ, cum ar fi Palma, Rarău, dar şi altele, curăţenia lasă de dorit. În acest sens, autorităţile publice centrale, autorităţile publice locale, Direcţia de Sănătate Public şi Garda de Mediu ar trebui să iniţieze demersuri în vederea amplasării de coşuri şi containere pentru resturile menajere, cât şi în vederea amenajării de grupuri sanitare cu plată, toate în concordanţă cu dezideratul uni acces turistic civilizat.