Suplimente alimentare
suspectate a fi contaminate cu oxid de etilenă
- Inspectorii DSVSA
au făcut verificări la Alevia Fălticeni, existând suspiciuni de contaminare a carbonatul
de calciu folosit la fabricarea a 7
suplimente vito-minerale
- Anterior, firma fălticeneană fusese
asigurată de producător că nu există circumstanţe care să justifice urmele de
oxid etilenă, alerta fiind preluată de DSP
Un control la o firmă fălticeneană specializată în producerea de
suplimente alimentare a fost făcut de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava în urma unei alerte primite prin Sistemul
rapid de alertare pentru alimente şi furaje „Rapid alert system for feed and food”.
Alerta semnala prezenţa urmelor de oxid de etilenă în carbonatul de calciu,
substanţă utilizată la fabricarea produselor medicamentoase din gama
suplimentelor alimentare. În baza listei privind distribuirea la nivel naţional,
inspectorii sanitari veterinari suceveni au controlat societatea comercială
Alevia Fălticeni, la care au fost identificate 7 sortimente de produse la
fabricarea cărora s-a folosit carbonatul de calciu şi care au fost livrate
către farmacii şi magazine din întreaga ţară. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc,
directorul executiv al DSVSA, anterior Alevia primise notificări atât de la
producător, cât şi de la distribuitor, prin acestea firma fălticeneană fiind
asigurată că nu există circumstanţe care să justifice contaminarea carbonatului
de calciu cu oxid de etilenă. Inspectorii sanitar veterinari au verificat
documentele de provenienţă ale carbonatului de calciu, însă, deoarece materia
primă nu mai era în stoc, fiind deja procesată, nu s-a mai pus problema
sechestrării şi trimiterii înspre distrugere. De asemenea, „misiunea” a fost
orientată înspre Direcţia de Sănătate Publică, suplimentele vito-minerale,
produsele pentru imunitate şi antioxidanţii fiind de competenţa Ministerului
Sănătăţii. În suplimentele alimentare, carbonatul de calciu este folosit în
cantităţi infime, însă, pe fondul semnalării urmelor de oxid de etilenă, la
nivel naţional s-a decis retragerea acestora de pe piaţă. În ultima perioadă, doar
în legătură cu oxidul de etilenă, DSVSA a primit 14 alerte prin „Rapid alert
system for feed and food”, în urma controalelor de la comercializare fiind
retrase şi dirijate înspre incinerare importante cantităţi de produse alimentare.
„Alertele privind prezenţa oxidului de etilenă au plecat de la îngheţată, au continuat
chiftele şi sucuri concentrate, iar acum vizează şi sistemul farmaceutic” a
precizat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.