01 septembrie 2021

 Suplimente alimentare suspectate a fi contaminate cu oxid de etilenă  

  • Inspectorii  DSVSA au făcut verificări la Alevia Fălticeni, existând suspiciuni de contaminare a carbonatul de calciu folosit la fabricarea  a 7 suplimente vito-minerale
  • Anterior, firma fălticeneană fusese asigurată de producător că nu există circumstanţe care să justifice urmele de oxid etilenă, alerta fiind preluată de DSP

Un control la o firmă fălticeneană specializată în producerea de suplimente alimentare a fost făcut de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava în urma unei alerte primite prin Sistemul rapid de alertare pentru alimente şi furaje „Rapid alert system for feed and food”. Alerta semnala prezenţa urmelor de oxid de etilenă în carbonatul de calciu, substanţă utilizată la fabricarea produselor medicamentoase din gama suplimentelor alimentare. În baza listei privind distribuirea la nivel naţional, inspectorii sanitari veterinari suceveni au controlat societatea comercială Alevia Fălticeni, la care au fost identificate 7 sortimente de produse la fabricarea cărora s-a folosit carbonatul de calciu şi care au fost livrate către farmacii şi magazine din întreaga ţară. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA, anterior Alevia primise notificări atât de la producător, cât şi de la distribuitor, prin acestea firma fălticeneană fiind asigurată că nu există circumstanţe care să justifice contaminarea carbonatului de calciu cu oxid de etilenă. Inspectorii sanitar veterinari au verificat documentele de provenienţă ale carbonatului de calciu, însă, deoarece materia primă nu mai era în stoc, fiind deja procesată, nu s-a mai pus problema sechestrării şi trimiterii înspre distrugere. De asemenea, „misiunea” a fost orientată înspre Direcţia de Sănătate Publică, suplimentele vito-minerale, produsele pentru imunitate şi antioxidanţii fiind de competenţa Ministerului Sănătăţii. În suplimentele alimentare, carbonatul de calciu este folosit în cantităţi infime, însă, pe fondul semnalării urmelor de oxid de etilenă, la nivel naţional s-a decis retragerea acestora de pe piaţă. În ultima perioadă, doar în legătură cu oxidul de etilenă, DSVSA a primit 14 alerte prin „Rapid alert system for feed and food”, în urma controalelor de la comercializare fiind retrase şi dirijate înspre incinerare importante cantităţi de produse alimentare. „Alertele privind prezenţa oxidului de etilenă au plecat de la îngheţată, au continuat chiftele şi sucuri concentrate, iar acum vizează şi sistemul farmaceutic” a precizat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.