04 septembrie 2021

 

Municipiul Suceava intră în concursul „Oraşe durabile organizat de Ambasada Franţei

>„Nu sunt bani la mijloc, dar există posibilităţi de colaborare cu oraşe din Europa, de vizite în Franţa şi de schimburi de experienţă” a declarat primarul Ion Lungu

Primăria municipiul Suceava va participa la concursul „Oraşe durabile”, competiţie organizată de Ambasada Franţei în Bucureşti. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, potrivit căruia Suceava se va înscrie la trei categorii, respectiv la „Gestionarea deşeurilor, eficienţă energetică şi economie circulară”, „Mobilitate urbană” şi „Reconversie urbană şi reabilitarea patrimoniului cultural”. Astfel, municipiul reşedinţă de judeţ va intra în cursă cu proiectele „Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava”, „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava” şi „Reabilitarea Curţii Domneşti” din centrul Sucevei. „Sigur, nu sunt bani la mijloc, dar există posibilităţi de colaborare cu oraşe din Europa, de vizite în Franţa şi schimburi de experienţă. Dar, eu zic că este un lucru important, să fim prezenţi în acest proiect al oraşelor durabile” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.     

Lucrările de creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei Suceava au început în luna aprilie 2019, contractul de execuţie fiind semnat cu Loial Impex, pentru u sumă reactualizată de 6,69 milioane de lei fără TVA, proiectul, cu o durată de realizare de 24 de luni, recepţionarea având loc în aprilie, luna aceasta. Proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul  Suceava”, cel mai important proiect cu fonduri europene al Primăriei Suceava, este încă în derulare. Acesta a fost stabilit la 116,189 de milioane de lei, echivalentul a circa 25 milioane de euro. Pe lângă dotarea parcului societăţii Transport Public Local cu autobuze electrice, proiectul mai include amenajarea sediului Diviziei electrice a TPL, componenta de echipamente și soft pentru dispecerat, monitorizare a flotelor și sistemul de e-tiketing, modernizarea a 54 de staţii de îmbarcare-debarcare a călătorilor şi reabilitarea străzii „Vasile Pîrvan”. Reabilitarea monumentului arheologic al Curţii Domneşti este estimată la o valoare de 7,2 milioane de euro, iar potrivit documentaţiei întocmită de Sigm Home Projects şi Genesis Iaşi, în ceea ce privește zona arheologică, propuse sunt măsuri de conservare și restaurare ale ruinelor Palatului Domnesc, turnului locuinței și turnului porții.