30 septembrie 2021

 

Unde se duce creditul de 30 de milioane de lei luat de Primăria municipiului Suceava


>Printre altele, bani primesc Ştrandul „Iţcani”-8 milioane de lei, gazele naturale din Burdujeni-sat-1,3 milioane de lei, Piaţa Mică-5 milioane de lei şi ruta alternativă Suceava-Botoşani -7,5 milioane de lei 

>Potrivit primarului Ion Lungu, tragerile pot fi făcute doar până la finele lui 2021, alocările acoperind şi o parte din actualizările de costuri cauzate de scumpirea materialelor din construcţii.   

Consiliului Local repartizează pe proiecte de investiţii, în şedinţă ordinară, suma de 30 de milioane de lei, aprobată de Ministerul Finanţelor Publice şi acordată cu titlul de împrumut municipiului Suceava. Aceasta în baza Hotărârii de Guvern nr. 83 din 27 iulie 2021 prin care autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice, pot contracta  credite de Trezorerie cu dobânzi avantajoase, suma în cauză fiind orientată înspre susţinerea financiară a 16 lucrări de investiţii. Conform proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a întrunirii ordinare a deliberativului. Cu suplimente se aleg 6 investiţii în curs, respectiv cele de la sera floricolă-600.000 de lei; modernizarea Ştrandului „Iţcani”-8 milioane de lei; reţeaua de gaze naturale din Burdujeni-sat şi cartierul „Tinereţii”-1,3 milioane de lei; construirea halei cu parcare subterană din Piaţa agroalimentară „George Enescu”-5 milioane de lei; canalizarea pluvială de pe ruta alternativă Suceava-Botoşani -7 milioane de lei şi podul de pe ruta alternativă Suceava-Botoşani-500.000 de lei. Lista cuprinde şi 10 obiective care sunt finanţate, din acelaşi credit de Trezorerie,  pentru prima dată. Este vorba despre reţelele de alimentare cu energie electrică şi de iluminat public din cartierul „Europa”-500.000 de lei; alimentarea cu energie electrică a staţiei de încărcare pentru autobuze electrice-1 milion de lei; alimentarea cu energie termică şi realizarea instalaţiilor de încălzire în Complexul comercial „Bazar”-1,5 milioane de lei; reţelele de canalizare menajeră de pe străzile „Dobrilă Eugen”, „Molidului” şi „Făgetului”-1,6 milioane de lei; ruta alternativă de acces în cartierul „Europa”-400.000 de lei modernizarea străzii „Crângului”-400.000 de lei; modernizarea „Străzii „Ştefan Luchian”-400.000 de lei; modernizarea străzii „Emil Cioran”-400.000 de lei; modernizarea extensiei Aleii „Jupiter”-400.000 de lei şi modernizarea străzii „Lipoveni”-1 milion de lei. De pe lista cu 18 obiective, nu obţin alocări financiare Corpul de laboratoare al Colegiului naţional „Petru Rareş” şi modernizarea străzii „Traian Ţăranu”-etapa I. Valoarea totală de start a investiţiilor din listă era de 3,21 de milioane de lei, ajungând, după rectificarea în plus a bugetul municipiului Suceava, la 33,21 de milioane de lei. Creditul de 30 de milioane de lei acordat din venituri din privatizare de Ministerul Finanţelor Publice are o perioadă de maturitate de 5 ani, iar potrivit primarului Ion Lungu, tragerile pot fi făcute doar până la finele lui 2021. De asemenea, important de precizat este că aceste alocări acoperă şi o parte din actualizările de costuri cauzate de scumpirea materialelor din construcţii. Înaintea contractării creditului, gradul de îndatorare al municipiului Suceava este de 14%, Primăria vând în derulare investiţii în curs de derulare de 50 de milioane de euro.