01 septembrie 2021

 Iarnă grea pentru sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire

>„O să trecem şi această iarnă, dar simplu nu o să fie” precizează primarul Ion Lungu, subliniind că „au explodat preţurile la toate utilităţile care contribuie la producerea gigacalaoriei”

>Probleme sunt şi la contractarea energiei electrice pentru iluminatul public, a celei consumate de direcţiile executivului, dar şi în cadrul Diviziei electrice a transportului de călători

Este aşteptată o creştere a tarifelor eferente energiei termice furnizate consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de termificare din municipiul Suceava. Primarul Ion Lungu a apreciat că situaţia este una „delicată”, deoarece preţurile utilităţilor aferente producerii energiei termice în centrala pe biomasă a Bioenergy s-au majorat. „Apar aceste creşteri de preţuri la utilităţi. Producem acolo energie termică, dar consumăm energie electrică şi apă. Anul trecut am redus preţul la energia electrică, dar nu cred că vom mai putea face la fel anul acesta” a subliniat edilul-şef, ieri, într-o conferinţă de presă. Lungu spune că aceste aspecte vor fi abordate săptămâna viitoare, în cadrul adunării Asociaţiei Municipiilor din România, la care vor participa ministrul Dezvoltării şi cel al Finanţelor, accent punându-se pe aprobarea Legii consumatorului vulnerabil. „Aşteptăm ca această lege să fie aprobată, să vedem cum se reflectă asupra consumatorilor, dar este o perioadă delicată. 

Mă bucur că încep să crească stocurile de resturi de masă lemnoasă din curtea Bioenergy, însă va fi o iarnă grea, deoarece au explodat preţurile la toate utilităţile care contribuie la producerea gigacalaoriei. O să trecem şi această iarnă, dar simplu nu o să fie” a precizat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu îşi pune, de asemenea, speranţa în alocarea, pentru cele în jur de 25 de localităţi urbane cu sistem centralizat, a unui sprijin financiar din bugetul statului, „pentru compensaţii la energia termică. Pe de altă parte, şeful administraţiei publice locale din municipiul Suceava reliefează că, odată cu liberalizarea tarifelor, probleme s-au ivit şi în legătură cu contractarea cantităţii de energie electrică folosită la iluminatul public, a celei consumate de direcţiile şi serviciile executivului, dar şi în cadrul Diviziei electrice a societăţii de Transport Public Local de călători. „Este o situaţie foarte, foarte delicată din punct de vedere energetic. Avem negociat preţul la energie electrică pe doar câte o lună de zile. După liberalizare preţurilor la energia electrică, E-on motivează că a cumpărat energie mult mai scumpă şi, ca atare, lună de lună, cere majorarea tarifelor. Am avut contract semnat pentru august, am semnat unul în avans pentru septembrie, iar de la lună la lună aceste tarife variază, în funcţie de cum evoluează bursa” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, menţionând că toate aceste fluctuaţii „aduc lipsă de predictibilitate”, fiind „foarte complicat de luat o decizie”.