28 septembrie 2021

 Peste 43 la sută din energia livrată de centrala Bioenergy se pierde pe reţelele de transport şi distribuire   

  • „La un sistem vechi de peste 50 de ani sunt necesare investiţii majore” se atrage atenţia în Bilanţul energetic pentru anul 2020

  • Pentru “eficientizare”, la
    sistemul centralizat urmează a fi racordate Bazarul şi Piaţa agroalimentară „George Enescu”, dar şi alţi consumatori

Bilanţul energetic pentru anul 2020 al activităţilor de transport şi distribuire a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Suceava scoate la iveală aspecte îngrijorătoare legate de starea sistemului centralizat. Astfel, potrivit studiului care va trebui analizat şi aprobat de Consiliul Local, din cantitatea totală de energie termică de 153.916 de gigacalorii, livrată de în anul 2020 de centrala pe biomasă a Bioenergy, 66.722 de gigacalorii pe an reprezintă pierderi reale totale de căldură în sistemul de termoficare, ceea ce înseamnă 43,35% din livrări. Vândută efectiv consumatorilor, pentru încălzire,  a fost cantitatea de 67.968 de gigacalorii pe an, respectiv 44,16% din total, 9,03%-consumatorilor cu „acm”, iar 3,46%-punctelor termice cu distribuţie proprie. În volumul total al pierderilor, 22,86% sunt cele de energie termică livrată în sistem pe reţeaua de transport, 20,49% însemnând cele de energie termică intrată în punctele termice. Conform bilanţului, în raport cu anul 2019, înregistrată este, spre exemplu, o creştere a pierderile de pe sistemul de transport, an în care acestea au fost de 19,67%. În vederea reducerii pierderilor de pe reţelele de transport şi de pe reţelele de distribuţie, necesare sunt înlocuirea conductelor termice clasice cu conducte preizolate, atragerea de noi clienţi, reabilitarea conductelor de recirculare, montarea de vane automate, retehnologizarea punctelor termice, dar şi anveloparea termică clădirii acestora din urmă. Propunerea Thermonet privind modernizarea întregului sistem de termoficare - cu lucrări care ar putea fi desfăşurate într-un interval de 7 ani -, s-ar concretiza în diminuarea pierderilor anuale de căldură de 8% până la 10% din cantitatea totală de căldură vândută. „În fiecare an, din 2016 şi până în prezent, autorităţile locale au fost informate de importanţa dezvoltării unor programe de investiţii, la un sistem vechi de peste 50 de ani fiind necesare investiţii majore” se reliefează în Bilanţul energetic pentru anul 2020.       

În ceea ce priveşte atragerea de noi clienţi, în anul 2020 au fost făcute studii de fezabilitate şi licitaţii pentru racordarea sistemul centralizat de termoficare de a Complexului comercial „Bazar” cu un necesar termic de 5.000 kw şi a Pieţei agroalimentare „George Enescu”, cu 400 kw.     

Thermonet Suceava prestează activităţi de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă în baza contractului de delegarea gestiunii nr.66/30104 din 15 octombrie 2015. Serviciul a fost preluat de la, prestatorul anterior, societatea comercială Termica Suceava care a intrat în faliment şi lichidare.