10 iunie 2021

 

Municipiul Suceava are înmatriculate 352 de autoturisme electrice şi hibride

  • Acestea au ca proprietari 186 de persoane fizice şi 166 de persoane juridice, iar pe lângă cele 28 deja accesibile, achiziţionate vor fi 7 noi staţii de încărcare a acumulatorilor
  • „Oferim energie electrică şi parcare gratuite, taxe şi impozite zero, astfel încât să stimulăm achiziţionarea de autoturisme electrice pentru un oraş verde” reliefează viceprimarul Lucian Harşovschi


Lansată a fost licitaţia pentru achiziţionarea, amplasarea şi montarea pe raza municipiului Suceava a 7 noi staţii de încărcare a acumulatorilor autovehiculelor electrice. 

Viceprimarul Lucian Harşovschi informează că proiectul a fost câştigat la Administraţia Fondului pentru Mediu, având o finanţare nerambursabilă de 1,3 milioane de lei, reprezentând 90% din total. Staţiile de încărcare rapidă şi ultrarapidă, cu putere mai mare de 22 kw, primele, şi de 50 kw, cele din urmă, vor fi  amplasate, în termen de 8 luni de la data semnării contractului de furnizare. Noile staţii vor putea fi accesate pe strada „Republicii”, în spatele Complexului comercial „Bucovina”; pe strada de Vasile Alecsandri”, lângă fostul Cinema „Modern”; pe strada „Universităţii” (2 staţii); pe strada „Gheorghe Doja”, cât şi pe strada „Ana Ipătescu” (2 staţii). 

La licitaţie  s-au înscris 7 ofertanţi, în opinia adjunctului şefului executivului sucevean concurenţa fiind un lucru bun, deoarece poate duce la scăderea preţului de achiziţionare. „După semnarea contractului, în 8 luni de zile aceste staţii de încărcare trebuie amplasate. Oferim gratuit energie electrică, astfel încât să stimulăm achiziţionarea de autoturisme electrice pentru un oraş verde.  Oferim, de asemenea, şi alte facilităţi, precum taxe şi impozite zero şi parcare gratuită” reliefează viceprimarul Lucian Harşovschi.  Municipiul Suceava are 28 de staţii de încărcare a acumulatorilor autovehiculelor electrice, acestea fiind achiziţionate printr-un proiect cu finanţare nerambursabilă, în cadrul Programului de colaborare româno-elveţian, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei (fără TVA). Conform înregistrărilor Primăriei Suceava, în reşedinţa de judeţ figurează ca înmatriculate 352 de autoturisme electrice şi hibride, acestra având ca proprietari 186 de persoane fizice şi 166 de persoane juridice.