În pieţe agroalimentare
Controale pentru demascarea
comercianţilor de fructe şi legume străine pe post de produse locale autentice
- Echipe mixte de control bat judeţul în vederea depistării
şi sancţionării fenomenului de substituire a fructelor şi legumelor autohtone
cu cele din comerţul intracomunitar sau din import
- În timpul verificărilor, multe dintre tarabe au fost
abandonate, iar comercianţii cu pricina au părăsit incinta pieţei
agroalimentare, arată Elena Claudia Gogu, şefa Direcţiei Agricole
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, Autoritatea Fitosanitară şi
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară descind în pieţele
agroalimentare din judeţul Suceava, pentru depistarea, sancţionarea şi
eliminarea abaterilor de la legislaţia specifică din domeniul producerii,
depozitării, transportului şi comercializării legumelor şi fructelor. În primul
rând, acţiunile de control vizează verificarea modului de etichetare a
acestora, cât şi identificarea loturilor de legume provenite din import şi din
comerţul intracomunitar, în condiţiile în care minimum 40% din tarabele din
pieţele agroalimentare trebuie să fie ocupate de producători autohtoni. Conform
Elenei Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură
Judeţeană Suceava, un alt obiectiv al echipelor mixte de control îl reprezintă depistarea
şi sancţionarea fenomenului de substituire a fructelor şi legumelor autohtone
cu cele din comerţul intracomunitar sau din import. „Sunt controale
constructive, în sprijinul producătorilor autohtoni, în acelaşi timp încercându-se
şi depistarea derapajelor care apar. Totodată, se vine şi în sprijinul
consumatorilor, garantându-se că produsele de pe tarabă sunt sănătoase” arată
şefa DAJ, adăugând că acolo unde există suspiciuni Autoritatea Fitosanitară şi
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară prelevează probe, acestea urmând a fi supuse
analizelor specifice de laborator.
Directorul executiv Elena Claudia Gogu arată
că, din cele observate până acum, în
timpul verificărilor, multe tarabe au fost abandonate, iar producătorii cu
pricina au părăsit incinta pieţei agroalimentare. „Nu ştim în ce măsură aceştia
erau sau nu erau în regulă. Există situaţii în care producătorii nu au toate
documentele prevăzute de lege, Direcţiei Agricole revenindu-i competenţe de
partea de trasabilitate a produselor agricole şi comercializare acestora”
subliniază Gogu. Şefa Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană susţine că potrivit
Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară, din
peste 5.200 de probe prelevate de pe legume şi fructe şi analizate în laborator,
37% aveau urme de pesticide. Dintre acestea din urmă, 3% erau neconforme, cu
depăşirea limitei maxime de pesticide, majoritatea provenind din Turcia, ţară
care nu a adoptat normele UE, cantităţile în cauză fiind retrase de pe piaţă. „Vream să ajutăm
producătorul local, să-i facem loc în piaţă, astfel încât cumpărătorii să
găsească efectiv produse româneşti, şi nu de altă provenienţă”, a explicat Elena Claudia Gogu, director
executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.