23 iunie 2021

 În pieţe agroalimentare

Controale pentru demascarea comercianţilor de fructe şi legume străine pe post de produse locale autentice

  • Echipe mixte de control bat judeţul în vederea depistării şi sancţionării fenomenului de substituire a fructelor şi legumelor autohtone cu cele din comerţul intracomunitar sau din import
  • În timpul verificărilor, multe dintre tarabe au fost abandonate, iar comercianţii cu pricina au părăsit incinta pieţei agroalimentare, arată Elena Claudia Gogu, şefa Direcţiei Agricole

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, Autoritatea Fitosanitară şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară descind în pieţele agroalimentare din judeţul Suceava, pentru depistarea, sancţionarea şi eliminarea abaterilor de la legislaţia specifică din domeniul producerii, depozitării, transportului şi comercializării legumelor şi fructelor. 

În primul rând, acţiunile de control vizează verificarea modului de etichetare a acestora, cât şi identificarea loturilor de legume provenite din import şi din comerţul intracomunitar, în condiţiile în care minimum 40% din tarabele din pieţele agroalimentare trebuie să fie ocupate de producători autohtoni. Conform Elenei Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, un alt obiectiv al echipelor mixte de control îl reprezintă depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a fructelor şi legumelor autohtone cu cele din comerţul intracomunitar sau din import. „Sunt controale constructive, în sprijinul producătorilor autohtoni, în acelaşi timp încercându-se şi depistarea derapajelor care apar. Totodată, se vine şi în sprijinul consumatorilor, garantându-se că produsele de pe tarabă sunt sănătoase” arată şefa DAJ, adăugând că acolo unde există suspiciuni Autoritatea Fitosanitară şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară  prelevează probe, acestea urmând a fi supuse analizelor specifice de laborator. 
Directorul executiv Elena Claudia Gogu arată că, din cele observate până acum,  în timpul verificărilor, multe tarabe au fost abandonate, iar producătorii cu pricina au părăsit incinta pieţei agroalimentare. „Nu ştim în ce măsură aceştia erau sau nu erau în regulă. Există situaţii în care producătorii nu au toate documentele prevăzute de lege, Direcţiei Agricole revenindu-i competenţe de partea de trasabilitate a produselor agricole şi comercializare acestora” subliniază Gogu. Şefa Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană susţine că potrivit Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară, din peste 5.200 de probe prelevate de pe legume şi fructe şi analizate în laborator, 37% aveau urme de pesticide. Dintre acestea din urmă, 3% erau neconforme, cu depăşirea limitei maxime de pesticide, majoritatea provenind din Turcia, ţară care nu a adoptat normele UE, cantităţile în cauză  fiind retrase de pe piaţă. „Vream să ajutăm producătorul local, să-i facem loc în piaţă, astfel încât cumpărătorii să găsească efectiv produse româneşti, şi nu de altă provenienţă”,  a explicat Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.