Peste 60 kg de produse
alimentare şi 260 de litri de băuturi nerecomandate, retrase de la chioşcurile
din şcoli
·
Inspectorii sanitari suceveni au dispus suspendarea
temporară a activităţii unei unităţi de retail alimentar şi au dat amenzi de 68.000 de lei.
Inspectorii sanitari
suceveni au avut, în 2017, 9.466 de acţiuni de control pe linie de sănătate
publică, dintre care 3.074 în unităţi cu profil alimentar. Conform raportului
privind activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, 1.738 de descinderi s-au
desfăşurat în unităţi sanitare; 1.528 în unităţi de mediu; 295 în unităţi de
învăţământ; 22 la chioşcurile din incinta şcolilor; iar 45 s-au axat pe
condiţiile muncă. În timpul celor 828 de controale la firme de cosmetice au
fost verificate 2.228 de produse specifice, la utilizatorii profesionali şi
industriali de biocide supuse verificărilor fiind 1.817 tipuri de produse. În
urma controalelor efectuate, în funcţie de gradul de risc evaluat, deficienţele
de funcţionare au fost sancţionate prin aplicarea a 48 de avertismente şi 72 de
amenzi în valoare de 68.000 de lei. De asemenea, inspectorii sanitari au dispus
suspendarea temporară a activităţii unei unităţi de retail alimentar, în 17
cazuri fiind retrase de la comercializare 61,28 kg de produse alimentare şi
263,93 de litri de băuturi nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Totodată,
scoase de la vânzare au fost 3 produse cosmetice cu termen de valabilitate
expirat. În 194 de cazuri, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au
controlat unităţi de turism, au trecut pe la 16 piscine şi ştranduri, în timp
ce 162 de verificări s-au făcut la unităţi de alimentare cu apă potabilă. În
urma solicitărilor transmise prin sistemul rapid de alertare, lucrătorii
Inspecţiei Sanitare au avut 23 de acţiuni, dintre care 19 de depistarea şi retragere
de la comercializare a unor suplimente alimentare, într-un caz fiind urmărite fiind
alimentele cu destinaţie nutriţională specială. Tot în 2017, lucrătorii
Direcţiei de Sănătate Publică au desfăşurat anchete în 3 scazuri de
toxiinfecţii alimentare.