01 februarie 2018

Anul acesta,
Exigenţă sporită la finanţarea din bugetul local a echipelor de handbal şi fotbal    
·        CS „Universutatea” şi Foresta ar urma să beneficieze de câte 1,2 milioane de lei, diferenţa de 600.000 de lei fiind disponibilă pentru celelalte activităţi sportive.
·         „Sugerăm celor care câştigă licitaţiile pentru fonduri nerambursabile să-şi angajeze oameni de specialitate, să stea în contact, pentru că, altfel, nu putem să le dăm aceşti bani”, a punctat Ion Lungu.
Prin bugetul pe anul 2018, pentru finanţarea ramurilor sportive din municipiul Suceava, Consiliul Local a aprobat o sumă de 3 milioane de lei. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu care pune în vedere că finanţarea prin licitaţie a proiectelor cu fonduri nerambursabile nu este necondiţionată, banii fiind acordaţi doar în baza documentelor prin care sunt justificate toate cheltuielile făcute. „Sumele acordate sunt în conformitate cu legislaţia de finanţare activităţilor nerambursabile în vigoare, adică nu sunt sponsorizări. Nu dăm aceşti bani ca în fântână. De multe ori, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, am avut probleme la handbal, dar mai ales la fotbal, justificările neajungând la timp. Dacă acestea nu sunt întocmite cum trebuie, şi nu vin la timp, nu putem acorda respectivele sume de bani. Nu sunt sponsorizări, şi nu înseamnă că, dacă sunt aprobate, vor imediat şi acordate”, a atras atenţia primarul Sucevei. Prin bugetul pe anul 2018, pentru finanţarea ramurilor sportive, Consiliul Local Suceava a aprobat o sumă de 3 milioane de lei. În şedinţa ordinară din februarie a deliberativului, Lungu va propune alocarea a 1,2 milioane de lei pentru echipa de handbal CS „Universitatea”, 1,2 milioane de lei pentru echipa de fotbal „Foresta”, diferenţa de 600.000 de lei urmând a  fi disponibilă pentru celelalte activităţi sportive din capitala de judeţ „De aceea, am sugera celor care câştigă licitaţiile pentru fonduri nerambursabile să-şi angajeze oameni de specialitate, să stea în contact, pentru că, altfel, nu putem să le dăm aceşti bani”, a punctat Ion Lungu, şeful executivului sucevean. 
Reamintim că, în primăvară lui 2017, echipa suceveană de fotbal Foresta nu s-a putut să se înscrie la licitaţia pentru adjudecarea fondurilor nerambursabile de 1,5 milioane de lei puse la dispoziţiei din bugetul local. Aceasta deoarece, din cauza datoriilor, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice nu i-a eliberat certificatul fiscal obligatoriu. Finanţările nerambursabile se acordă, pe bază de proiecte, din fondurile publice pentru activităţi non‑profit de interes local. Beneficiari ai finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non‑profit de interes general sunt persoanele fizice sau juridice fără scop patrimonial, respectiv asociaţii, fundaţii sau culte religioase, în condiţiile legii. Sunt excluşi de la finanţare solicitanţii care nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată exigibile a impozitelor şi taxelor către stat, precum şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat; cei  care furnizează informaţii false în documente prezentate; cei care au comis o gravă greşeală în materie profesională sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare nerambursabilă, precum şi solicitanţii care fac obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare.