03 februarie 2018

Prefectura cere anularea a 9 dispoziţii de primar şi a 18 hotărâri de consilii locale
·        Atacul la instanţa de contencios administrativ invocă  nerespectarea  prevederilor legale în vigoare, precum şi a normelor de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
În anul 2017, Instituţia Prefectului judeţului Suceava a contestat la instanţa de contencios administrativ 27 de acte administrative de către autorităţile administraţiei publice locale locale. Aceasta însă nu înaintea ca specialiştii Prefecturii să solicite emitente să reanalizeze actele în cauză, astfel acestea să fie corectate.  „Având în vedere faptul că, practica administrativă a demonstrat că prin utilizarea atenţionării autorităţii publice emitente, litigiul poate fi evitat, autoritatea publică fiind mai interesată să-şi revoce actul decât să-i fie anulat de către instanţă, Prefectul judeţului Suceava, înaintea introducerii acţiunii în contenciosul administrativ, a solicitat, cu motivarea necesară, reanalizarea actului administrativ socotit nelegal, pentru intrarea în legalitate”, se precizează într-o informare semnată de prefectul Mirela Elena Adomnicăi.

Obiectul contestări la instanţa de contencios administrativ l-au făcut 18 hotărâri adoptate de consilii locale şi 9 dispoziţii emise de primari, principalele aspecte care au determinat încadrarea ca nelegală a actelor verificate referindu-se la nerespectarea  prevederilor legale în vigoare, precum şi a normelor de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Conform art. 123 alin. 5 din Constituţie, „prefectul poate ataca, în fata instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept”. Prefectul exercită acţiunea în contencios administrativ, ca reprezentant al statului, şi în baza Legii nr. 340/2004