În judeţul Suceava,
Peste 7.000 de cai au
fost sacrificaţi pentru consum
·
În 2017, pe pieţele internă şi externă au ajuns de 18.940
de tone de carne, cu 94 de tone mai mult faţă de anul precedent.
·
În timp ce la carnea de porc s-a înregistrat o diminuare
de 967,78 de tone, producţia de carne de miei şi oaie a s-a mărit cu 267,39 de
tone.
În anul 2017, în
abatoarele din judeţul Suceava au fost sacrificate 199.956 de animale, cu
28.164 mai multe cu faţă de anul 2016, când în unităţile specializate au ajuns 171.792
de animale, informează dr. Ion Corduneanu,
directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor. Conform şefului DSVSA, în anul trecut au fost supuse sacrificării 35.595
de bovine, 120.433 de porcine, 36.826 de ovine şi 7.098 de cabaline. Drept
urmare, pe piaţă a ajuns o cantitate de 18.940 de tone de carne, una mai mare cu
94,48 de tone în raport cu anul 2016. „Diferenţa poate fi explicată prin
creşterea consumului de carne comercializată atât pe piaţa internă, cât şi pe
piaţa externă”, susţine dr. Ion Corduneanu.
Conform DSVSA, producţia
de carne din judeţul Suceava a crescut cu 652,87 de tone de carne de vită, 267,39
de tone de carne de oi şi miei şi 142 de tone de carne de cal, în timp ce la
carnea de porc s-a înregistrat o diminuare de 967,78 de tone. Pe de altă parte,
de menţionat este faptul că, în 2017, în judeţul Suceava, efectivul de animale
domestice pentru carne era, conform DSVSA, de 123.417 bovine; 256.270 de ovine;
27.836 de porcine; 11.663 de cabaline; 17.940 de caprine şi 9.304 de
iepuri.