21 februarie 2018

Monumentul lui „Ştefan cel Mare” călare intră în reabilitare de „Mărţişor”
·        „Sperăm ca înainte de 28 noiembrie să putem re-inaugura acest monument foarte important pentru Suceava, pentru istoria oraşului”, a  precizat primarul Ion Lungu.
Asocierea Mateo Rustic Ipoteşti şi Exprosoft Iaşi va reabilita monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan cele Mare din municipiul Suceava, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Potrivit edilului-şef, supă semnarea contractului se va trece execuţia propriu-zisă, ordinul de începere a lucrărilor urmând a fi dat, dacă vremea fi bună, încă de pe 1 martie. „Oferta depusă  fost declarată eligibilă. Urmează ca, în zilele următoare, după această evaluare făcută la Direcţia de achiziţii publice, să semnăm contractul şi să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Noi sperăm ca înainte de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, să putem re-inaugura acest monument foarte important pentru Suceava, pentru istoria oraşului. Rămâne partea a doua, cea de amenajări exterioare”, a reliefat Ion Lungu, precizând că la licitaţia privind reabilitarea zonei din preajma obiectivului nu s-a prezentat vreun ofertant. Pentru grupul cal-călăreţ şi soclu, valoarea contractului este de 562.000 de lei (plus TVA), perioada de realizare fiind de 120 de zile, conform contractului.   

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de deliberativului local la jumătatea anului 2017, valoarea totală a investiţiei este apreciată la 1,79 de milioane de lei,  iar lucrările vor dura 12 luni. Conform studiului de fezabilitate, intervenţiile vizează inclusiv reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor de bronz; refacerea placajului soclului cu plăci de travertin; refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit; montarea de bănci; amplasare de jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali. Totodată, vor fi realizate rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, precum şi un sistem de iluminat arhitectural şi ambiental. Monumentul statuar din Dealul Cetăţii de Scaun  a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava. De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de  întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare.