07 februarie 2018

Mii de dosare pentru despăgubiri şi compensaţii, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor     
·        Din judeţul Suceava au fost adunate 2.715 de cereri pentru imobile preluate abuziv, 2.050 de dosare pentru bunurile rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, precum şi 153 de documentaţii pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar.   
Sucevenii continuă să depună dosare potrivit Legii nr. 10 din 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Astfel, în anul 2017, Biroul judeţean de pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Suceava a primit 29 de documentaţii de restituire înaintate de autorităţile publice locale. În acest context au fost întocmite tot atâtea referate conţinând avizul de legalitate asupra dispoziţiilor emise, acestea fiind transmise Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor de pe lângă Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Conform unei informări a Prefecturii, de la intrarea în vigoare a Legii amintite, la nivelul judeţului Suceava au fost adunate 2.715 dosare.
În aceeaşi rodine de idei, potrivit sursei amintite, Comisia judeţeană specializată a analizat în termenul impus toate cele 2.050 cereri depuse la Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris, în data de 10 februarie 1947. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cele 153 cereri adunate în baza Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria semnat la Craiova, în 7 septembrie 1940. „Au fost emise un număr de 4 hotărâri, pentru dosarele cu hotărâri judecătoreşti înaintate în vederea evaluării despăgubirilor, ca urmare a admiterii acţiunilor care au avut ca obiect anularea hotărârilor comisiei judeţene sau a deciziilor ANRP”, se precizează în informarea Instituţiei Prefectului. De prevederile Legii nr. 9/1998 beneficiază cetăţenii români, sau moştenitorii acestora, prejudiciaţi în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, cu condiţia ca respectivii să nu fi primit, ori să fi primit doar parţial, compensaţii sau despăgubiri pentru bunurile imobile - construcţii ori terenuri - pe care le aveau în proprietate în judeţele Durostor şi Caliacra, cedate Bulgariei, precum şi pentru plantaţii de pomi fructiferi şi recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea soarelui. Beneficiarii Legii nr. 290/2003 sunt foştii proprietari, moştenitorii legali ai acestora, până la gradul al IV-lea inclusiv, dar şi moştenitorii testamentari, dacă aveau cetăţenia română la data formulării cererii. În acest caz, termenul limită de depunere a cererilor a expirat pe 1 mai 2007.