19 februarie 2018

Primăria Suceava nu majorează bursele şcolare
·        Bursa de performanţă este de 100 de lei pe lună, bursa de merit de 80 de lei, iar bursa de studiu şi cea de ajutor social sunt de câte 60 de lei pe lună.  
·        Acestea sunt asigurate din bugetul local, pentru achitarea a 884 de burse şcolare, anul trecut, în februarie, fiind votat un disponibil de 450.000 de lei.
Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din februarie a Consiliului Local prevede menţinerea nivelului lunar al burselor şcolare de care pot beneficia elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de start din municipiul Suceava. În anii anteriori, bursa de performanţă a avut valoarea de 100 de lei, de aceasta beneficiind elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, competiţii şcolare şi concursuri şcolare naţionale. Bursa de merit de 80 de lei pe lună a fost orientată către elevii cu rezultate bune adjudecate la acelaşi gen de activităţi, însă organizate la nivel judeţean. Bursa de studiu, de 60 de lei pe lună s-a acordat elevilor din familii cu venituri mici, iar de bursa de ajutor social, în aceeaşi valoare, au beneficiat elevii care se încadrează în categoriile sociale defavorizate, precum orfani, cazuri medicale, elevi din mediul rural care învaţă în altă localitate sau elevi cu situaţii materiale grele. Unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, prin consiliile de administraţie, le revine sarcina de a stabili criteriile de acordare a burselor, cu încadrarea în suma alocată fiecăreia dintre acestea. În februarie 2017, primarul Ion Lungu anunţa un disponibil de 450.000 de lei pentru achitarea unui iniţial aprobat de 884 de burse şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Dintre acestea, 46 erau  pentru performanţă, 699 de merit, 17 de studiu, iar de 122 de ajutor social. În octombrie 2017, în urma demersurilor conducerilor unităţilor de învăţământ, Consiliul Local a votat majorarea până la 906 de burse şcolare, respectiv un spor de 10 burse de performanţă, 11 de merit şi una socială.    Legea educaţiei naţionale prevede că bursele sunt asigurate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile din învăţământul preuniversitar de stat, acestea reprezentând  o categorie de cheltuieli asigurată prin finanţare complementară. Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe durata cursurilor, inclusiv a susţinerii evaluărilor naţionale, în funcţie de frecvenţa la ore, excepţie făcând cele de ajutor social, care pot fi date şi în perioada vacanţelor.