19 februarie 2018

 Unsprezece lucrători la negru, încă din prima lună din 2018
·        Inspectorii de muncă au prins şi 4 persoane care prestau „în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial”.
·        În domeniul relaţiilor de muncă, dar şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, personalul ITM a avut 290 de controale, iar amenzile aplicate au însumat 130.500 de lei.    
În primă lună a anului 2018, inspectorii de muncă suceveni au depistat 17 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava precizează că în cauză erau 2 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii.  În luna la care facem referire, lucrătorii ITM au depistat 11 lucrători fără contracte individuale de muncă, aceştia prestând la negru. Important de precizat este că, potrivit şefului ITM, descoperite au fost şi 4 persoane care munceau „în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial”.  Pe parcursul lunii ianuarie 2018, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au avut 217 controale, inspectorul şef Romeo Butnariu subliniind că verificările s-au lăsat cu aplicarea a 47 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor ridicându-se la 119.500 de lei. În timpul descinderilor la agenţii economici din judeţ, inspectorii ITM Suceava au depistat, în primul rând, deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului cuvenit în cazul muncii suplimentare, cât şi în ceea ce priveşte acordarea concediilor de odihnă. 
Totodată, s-a mai descoperit că unii dintre agenţii economici controlaţi nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă suceveni au desfăşurat 73 de controale, cele 70 de  sancţiuni contravenţionale însumând 11.000 de lei. Controlorii au constat că unii dintre angajatori nu deţineau autorizaţie de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; nu au comunicat evenimente care ar fi putut fi încadrate în categoria accidentelor de muncă; nu au reautorizat exercitarea unor meserii şi profesiuni, iar în unele cazuri fişa individuală de instruire nu era însoţită de fişa eliberată de medicul de medicina muncii.  Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, în 1 februarie, în Registrul General de Evidenţa a Salariaţilor, din judeţul Suceava figurau 123.334 de contracte de Muncă, dintre care 117.167 cu durată nedeterminată, iar 6.167 cu durata determinată.