29 ianuarie 2017

Ţigări în valoare 1,83 milioane de euro, „traficate” la frontiera judeţului Suceava
·           În 2016, pe linia combaterii contrabandei, a fraudelor vamale şi a evaziunii fiscale, poliţiştii de frontieră suceveni au întocmit 212 de dosare penale de contrabandă, ridicate în vederea confiscării fiind aproape 927.000 de pachete de ţigări .  
Peste 2 milioane de persoane şi circa 757.000 de mijloace de transport au tranzitat, în anul trecut, punctele de trecere a frontierei din judeţul Suceava, informează comisarul şef de poliţie, Ilie Poroch Săriţean, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava. Astfel, în perioada 1 ianuarie-31 ianuarie 2016, ca urmare a verificărilor făcute, poliţiştii de frontieră au perfectat 497 de dosare penale, 337 de persoane  fiind cercetate pentru săvârşirea a 766 de infracţiuni.
Constatate au fost, de asemenea, 73 de contravenţii, în cazul cărora s-au dat amenzi de 43.940 de lei, valoarea bunurilor confiscate depăşind 12,54 de milioane de lei. Contrabanda cu ţigări reprezintă principala activitate infracţională de la frontiera de nord a României, comisarul şef de poliţie, Ilie Poroch Săriţean, iterând că, sub aspectul combaterii acesteia, a fraudelor vamale şi a evaziunii fiscale, poliţiştii de frontieră întocmind 212 de dosare penale, săvârşirea a 74 de infracţiuni, cu tot 200 de autori. Descoperite şi ridicate în vederea confiscării au fost 926.878 de pachete de ţigări, a căror valoare pe piaţa neagră se ridică la peste 8,26 de milioane de le, adică echivalentul a circa 1,83 milioane de euro. Cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, poliţiştii de frontieră suceveni au indisponibilizat 54 de autovehicule folosite în transportul ilegal al ţigărilor sau ca antemergător. Printre multele metode de „traficare”, comisarul şef de poliţie Ilie Poroch Săriţean, purtătorul cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava reaminteşte pe cele privind introducerea în ţară a ţigărilor în cutii de prăjituri sau de suc; ascunse pe corp, în spaţii special amenajate în autoturisme, respectiv în scaune, sub banchete, în bord, în praguri, în rezervor, în roata de rezervă sau în portierele maşinilor etc.