08 ianuarie 2017

ITM avertizează patronii care nu protejează salariaţii împotriva gerului şi vântului puternic
·        Nerespectarea măsurilor pentru protejarea lucrătorilor la temperaturi scăzute extreme sunt sancţionate cu amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei, atenţionează Romeo  Butnariu, inspector şef la ITM Suceava.
·        Cele mai periculoase sunt locurile de muncă „statice” ale comercianţilor din Bazar şi pieţe agroalimentare, cele ale vânzătorilor ambulanţi de presă, flori şi carte, dar şi ale lucrătorilor forestieri.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava monitorizează modul în care angajatorii respectă măsurile obligatorii de protejare a angajaţilor la temperaturi scăzute extreme. Romeo Butnariu, şeful ITM, pune în vedere că la temperaturi mai mici de minus 20 de grade Celsius sau care, corelate cu vânt intens, coboară sub acest nivel, angajatorii trebuie să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor în aer liber. Astfel, se impune distribuirea de 0,5-1 litru de ceai fierbinte de persoană şi schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, precum şi asigurarea de echipamentului individual de protecţie. În situaţia în care angajatorii nu pot oferi asemenea facilităţi, recomandată este reducerea duratei zilei de muncă sau sistarea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care întreruperea nu este posibilă, măsurile cu pricina fiind luate atunci când temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutiv. Conform lui Butnariu, pe durata întreruperii colective contractele individuale de muncă se menţin, aceasta constituind vechime în muncă, timpul nelucrat urmând a fi recuperat în următoarele 6 luni, cu menţinerea drepturilor salariale anterioare. Şeful ITM Suceava mai atenţionează că, în scopul depistării precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute, angajatorii au obligaţia asigurării examenului medical la angajare, dar şi a controlului periodic. De asemenea, legea obligă la acordarea primului ajutor şi  transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu contraindicaţii la munca în frig. „Sancţiunile contravenţionale prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi scăzute extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei”, subliniază Romeo  Butnariu, inspector şef la ITM Suceava. Cele mai periculoase sunt locurile de muncă „statice”, precum cele ale comercianţilor din Bazar sau pieţele agroalimentare, cele ale vânzătorilor ambulanţi de presă, flori şi carte, dar şi ale lucrătorilor forestieri.