05 ianuarie 2017

Încălzirea sucevenilor se ieftineşte cu 1 leu şi 50 de bani
·        Diminuarea de tarif este urmare a scăderii cu 1 punct procentual a TVA şi se va resimţi în factura pentru încălzire şi apă caldă care va fi achitată de consumatorii casnici în luna februarie.
·        Anul trecut, mulţumită reducerii taxei pe valoare adăugată de la 24% la 20%, sucevenii au plătit 179,5 lei pe gigacalorie, în loc de 185,48 de lei pe gigacalorie, cu aproape 6 lei pe gigacalorie mai puţin.
Locuitorii municipiului Suceava, branşaţi la sistemul centralizat de termificare vor plăti mai puţin pentru căldură. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de către primarul Ion Lungu, care precizat că ieftinirea energiei termice survine diminuării, începând cu 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19% a taxei pe valoarea adăugată (TVA), potrivit modificărilor Codului fiscal. Conform ocupantului fotoliului administrativ din Areni, reducerea de tarif se va resimţi în factura pentru încălzire şi apă caldă care va fi achitată în februarie, fiecare gigacalorie consumată de populaţie fiind mai ieftină cu 1,5 de lei. „Vom da o hotărâre de Consiliu Local, în şedinţa ordinară a lunii, aceasta urmând a fi aplicată începând cu 1 ianuarie. Este totuşi bine că se mai micşorează preţul, atât pentru populaţie cât şi pentru Primărie”, a evidenţiat Ion Lungu şeful administrativului din reşedinţa de judeţ. De la 1 ianuarie 2017, tariful real al gigacaloriei scade de la 355,20 de lei la 352,24 de lei, însă pentru consumatorii casnici, diminuarea este de la 179,5 la 178 de lei pe gigacalorie, adică una de 1,5 lei pe gigacalorie. De la bugetul local, către transportatorul de agent termic Thermonet, pentru fiecare gigacalorie va fi achitată o subvenţie redusă cu 1,46 de lei, respectiv aceea de 174,24 de lei pe gigacalorie. 
 Reamintim că, în prima şedinţă din 2016, Consiliul Local Suceava aproba actualizarea preţurilor de referinţă a energiei termice destinată consumului agenţilor economici şi populaţiei, inclusiv cele de facturare. Măsura survenea diminuării, începând cu 1 ianuarie, a taxei pe valoare adăugată de la 24% la 20%, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Conform hotărârii de atunci, anul trecut consumatorii casnici au  achitat 179,5 lei pe gigacalorie, în loc de 185,48 de lei pe gigacalorie, preţul local de facturare reducându-se, astfel, cu aproape 6 lei pe gigacalorie. De asemenea, în condiţiile menţionate, preţul pentru energia termică livrată agenţilor economici a scăzut la 296 de lei pe gigacalorie. În acelaşi timp, Primăria Suceava a plătit mai puţin în contul subvenţiei la diferenţa de tarif, suportând de la buget 176 de lei pe gigacalorie, în loc de 182 de lei pe gigacalorie, anteriot. „Rezultă o economie de 11 lei, împărţită aproape în mod egal între populaţie şi Primărie”, preciza, la acea dată, Ion Lungu, primarul Sucevei.