31 ianuarie 2017

Guvernul lasă descoperită 80% din creşterea salariilor personalului CJ şi instituţiilor subordonate     
·        Faţă de anul trecut fondul de salarii a săltat cu 52%, în timp ce de la Centru, prin proiectul bugetului de stat, este alocată doar cincime din necesar.
·        „Trebuie să găsim soluţii (...), să convingem Guvernul să ne dea bani pentru acoperirea acestor salarii”, a explicat accentuat Gheorghe Flutur, sperând în veşti mai bune după aprobarea efectivă a bugetului.          
Impactul creşterii salariilor cu 15% din februarie 2017 este unul devastator, fondurile prevăzute pentru Consiliul Judeţean Suceava, prin proiecţia bugetului de stat, fiind total neacoperitoare. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat, ieri, că în anul 2016, executivul judeţean şi instituţiile din subordine au avut un fondul de salarii de circa 92 de milioane de lei, în timp ce, după toate evaluările locale, anul acesta necesarul este de 140 de milioane de lei, cu 48 de milioane de lei în plus, respectiv cu 52% mai mare. Pe de altă parte, prin proiectul de buget, judeţul Suceava are prevăzute 348 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt de 410 milioane de lei, rezultând o diferenţă de 62 de milioane de lei, „care nu poate fi acoperită”.  Flutur a arăta că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului a primit, anul trecut, 50 de milioane de lei, iar în anul acesta are nevoie de un supliment de 31 de milioane de lei. De asemenea, în unităţile şcolare speciale, de la un fond salarial de 30 de milioane de lei în 2016,  s-a ajuns la unul de 40 de milioane de lei. La Muzeul Bucovinei, impactul creşterii salariale aprobate de Guvernul Grindeanu este unul de la 5,6 milioane de lei, la 8,4 milioane de lei. Potrivit lui Gheorghe Flutur, cele 3 instituţii primesc bani din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea activităţilor descentralizat şi doar pentru acestea necesarul suplimentar pentru asigurare salariilor este de 37,8 milioane de lei. Însă, conform proiecţiei bugetare, judeţul Suceava are alocate, din taxa pe valoarea adăugată, 122 de milioane de lei, faţă de 116 de milioane de lei în anul 2016, respectiv numai 6 milioane de lei. La fel, pentru echilibrarea bugetelor locale, în 2016 judeţul s-a bucurat de 25 de milioane de lei, în timp ce proiectul bugetul de stat din 2017 include fonduri de 33 de milioane de lei, cu un plus de numai 8 milioane de lei. Însumând disponibilizările de la cele două capitole, preşedintele Consiliului Judeţean spune că acestea acoperă doar 20% din noul fond de salarii. „Groso modo vorbind, dintr-un calcul foarte simplu, nu ne acoperim cu 34 de milioane de lei, numai pentru majorarea salariilor. Am făcut adresă la Ministerul de Finanţe şi am cerut suplimentarea bugetului Consiliului Judeţean Suceava, ca urmare a impactului creşterii fondului de salarii. Este bine că acestea cresc, însă trebuie să facem eforturi, pentru că avem şi cheltuieli de funcţionare. Dacă vrem să mergem la nivelul anului 2016 măcar, trebuie să găsim soluţii (...), să convingem Guvernul să ne dea bani pentru acoperirea acestor salarii”, a explicat accentuat Gheorghe Flutur, sperând în veşti mai bune după aprobarea efectivă a bugetului de stat.