20 ianuarie 2017

Nereguli în lanţ la angajatorii suceveni
·        În domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii  ITM au dat amenzi însumând 43.300 de lei, totalul celor pe linie de sănătate şi securitate în muncă ridicându-se la 27.000 de lei.
·        Inspectorii de muncă au descoperit 66 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, firmele cu prestatori la negru fiind amendate cu o sumă de 30.000 de lei.
Lucrătorii specializaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au desfăşurat, în ultima lună a anului 2016, 307 de controale, dintre care 207 în domeniul relaţiilor de muncă şi 100 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Inspectorul şef Romeo Butnariu, informează că, urmare a deficienţele constatate, în decembrie au fost aplicate 109 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală  amenzilor fiind de 70.300 lei. Pe parcursul lunii la care facem referire, în domeniul relaţiilor de muncă, verificările operate s-au lăsat cu 27 de sancţiuni contravenţionale, însumând la 43.300 de lei. În luna decembrie a anului 2016, inspectorii de muncă suceveni au descoperit 66 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Este vorba despre 9 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, precum şi de alte 54 de lucrători ale căror contracte au fost trimise înspre REVISAL, însă după expirarea termenului stabilit prin lege. La fel, inspectorii de muncă au depistat 3 lucrători fără forme legale de angajare, aceştia prestând la două societăţi. Firmele prinse că aveau la lucru muncitori fără contracte de muncă individuale au fost amendate cu un total de 30.000 de lei. Pe lângă abaterile amintite, neregulile constate în domeniul relaţiilor de muncă sunt cele referitoare la nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui pentru  munca suplimentară. Tot pe durata controalelor, s-a mai evidenţiat că unele firme nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. Pe latura securităţii şi sănătăţii în muncă, cele 100 de descinderi din decembrie 2016 ale inspectorilor de muncă s-au concretizat în 82 de amenzi, în valoare de 27.000 de lei.   Deficienţele au constat nerespectarea procedurilor de cercetare a evenimentelor, în instruirea insuficientă, dar şi în lipsa, din fişa postului, a atribuţiilor tuturor lucrătorilor.