30 ianuarie 2017

Instituţia Prefectului, îngropată sub petiţii privind retrocedarea de terenuri şi clădiri
·        Nemulţumiri au exprimat şi 10 cetăţeni străini,  din totalul de 1.082 de petiţii, 33 primind răspuns pozitiv, pentru 120 s-a dat soluţie negativă, 360 au fost redirecţionate, iar în 49 de cazuri s-a declinat competenţa.   
·        Anul trecut, în judeţul Suceava nu au fost înregistrate petiţii privind comiterea de acte sau fapte de corupţie, asimilate corupţiei sau în legătură directă cu corupţia.

În anul 2016, Instituţia Prefectului judeţului Suceava a gestionat 1.082 de petiţii, dintre care 189 s-au primit de la administraţia publică centrală şi alte instituţii ale statului, cărora li s-au adresat sucevenii, iar altele 893 au fost înregistrate direct în registrul local. Astfel, două petiţii au fost reorientate înspre Suceava de la Parlament, 93 de la Guvern, 35 de la Administraţia Prezidenţială şi încă 59 de către diverse instituţii de stat. De cealaltă parte, 62 de petiţii au fost formulate de persoane juridice, iar 1.020 de persoane fizice, dintre acestea din urmă 1.010 fiind cetăţeni români, iar 10 cetăţeni străini. Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava precizează că majoritatea petiţiilor, respectiv 462, au fost făcute pe marginea cererilor retrocedare a terenurilor şi clădirilor. Încă în 17 cazuri s-au cerut primiri în audienţă, în 8 s-au exprimat nemulţumiri legate de majorarea sau recalcularea pensiilor, iar în două s-au reclamat tulburări ale liniştii şi ordinii publice. De remarcat este faptul că, în 2016, la instituţia Prefectului judeţului Suceava nu au fost înregistrate petiţii privind comiterea de acte sau fapte de corupţie, asimilate corupţiei sau în legătură directă cu corupţia. În ceea ce priveşte soluţionarea, din totalul amintit 33 de petiţii au primit răspuns pozitiv, pentru 120 s-a dat soluţie negativă, 360 au fost redirecţionate către instituţii abilitate, iar în 49 de cazuri s-a declinat competenţa în favoarea organelor de justiţie sau a parchetelor. Totodată, pentru 417 de petiţii au fost formulate precizări, 70 au fost clasate iar 33 sunt în curs de soluţionare. De menţionat este faptul că 86 de petiţii au fost primite prin e-mail, 5 prin fax, 991 fiind trimise prin poştă sau depuse personal. Din total, 8 petiţii au fost anonime sau, în urma verificărilor, s-a constata că petentul era anonim.