Centre de sacrificare pentru bovine, ovine, caprine şi
porcine
Pe 27 ianuarie 2017 vor intra în vigoare
prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor nr. 140 din 2016, pentru modificarea şi
completarea prevederilor care stabilesc condiţiile minime de funcţionare a
abatoarele de capacitate mică, informează dr. Dan Corneanu, directorul executiv
al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. „Prin
acest act normativ se creează posibilitatea înfiinţării unor unităţi de
abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare sau al punctelor de
tăiere integrate în fermă, în care micii fermieri şi crescătorii de bovine, ovine,
caprine şi porcine pot să îşi sacrifice animalele din fermele proprii”,
precizează şeful DSVSA Suceava. Potrivit dr. Dan Corneanu, carnea rezultată din
sacrificarea animalelor va fi controlată, ştampilată şi certificată sanitar
veterinar, conform legii, în vederea
comercializării pe plan local către consumatorul final, dar şi în unităţile
de tipul carmangeriilor, restaurantelor, cantinelor, pensiunilor turistice,
pensiunilor agroturistice şi magazinelor alimentare.