31 ianuarie 2017

Centrul economic „Bucovina, scos la închiriere prin licitaţie
·        Demersul survine intenţiei ferme a unor societăţi comerciale de a închiria spaţii de birouri, dar şi pentru activitate de producţie şi servicii, în prezent acestea fiind ocupate parţial.
·        În iulie 2009, la un an după preluarea conducerii Consiliul Judeţean, la primul său mandat, Gheorghe Flutur declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii.
Consiliul Judeţean Suceava scoate la licitaţie spaţiile disponibile aferente Centrului economic „Bucovina”, un proiect de hotărâre în acest sens fiind pus pe masa deliberativului, în şedinţa ordinară a lunii ianuarie. Conform proiectului, preţul minim de pornire la licitaţie este avansat la 9,08 de lei pe metru pătrat şi lună, pentru spaţiile cu destinaţia de birouri şi sedii sociale din cadrul Incubatorului de afaceri, precum şi de 5,19 lei pe metrul pătrat şi lună, în cazul spaţiilor de producţie şi de servicii din pavilioanele industriale. Închirierea urmează a se face pe o perioadă de 1 an, cu posibilitatea prelungirii contractului. Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, semnată de vicepreşedintele Viorel Seredenciuc, iniţiativa se încadrează între priorităţile administraţiei judeţene „de identificare a tuturor oportunităţilor de atragere de noi venituri la bugetul judeţului Suceava”. Pe de altă parte, demersul survine adreselor înregistrate de la mai multe societăţi comerciale, acestea exprimându-şi intenţia fermă de a închiria spaţii de birouri, dar şi pentru activitate de producţie, în zona Centrului economic „Bucovina”. La această dată, spaţiile Incubatorului de afaceri şi pavilioanelor industriale din administrarea Consiliului Judeţean  sunt ocupate parţial de unii agenţi economici, în baza unor contracte de închiriere. Centrul economic „Bucovina” a fost construit printr-un proiect PHARE, fiind amplasat, în preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare”, pe 77.885 de metri pătraţi, şi având în componenţă un pavilion expoziţional, un incubator de afaceri, 8 hale industriale şi spaţii de parcare de aproape 14.000 de metri pătraţi. Spaţiile oferite înspre închiriere nu fac parte din cele transmise de Consiliul Judeţean în administrarea Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.  Lucrările au demarat la începutul anului 2004, când preşedinte al Consiliului Judeţean fiind social democratul Gavril Mîrza.  Investiţia în valoare de circa 5 milioane euro, a fost finanţată în proporţie de 62,58% din fonduri Phare, Guvernul României contribuind cu 24,32%. Participarea Consiliului Judeţean s-a ridicat la aproape 655 de mii de euro, reprezentând 13,1% din costul eligibil. Centrul economic „Bucovina” a fost inaugurat pe 10 noiembrie 2006, iar pe 5 februarie 2007, între Consiliul Judeţean şi Ministerul Integrării Europene s-a semnat un protocol de predare-primire a obiectivului, prin care executivul judeţean a preluat în exploatare respectiva infrastructură.
 În iulie 2009, la un an după preluarea conducerii Consiliul Judeţean, la primul său mandat, Gheorghe Flutur declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii.

În 2008, cele 8 pavilioane ale acestuia, 5 erau închiriate unor agenţi economici care desfăşurau activităţi de producţie şi servicii. În ceea ce priveşte Incubatorul de afaceri, din totalul de 523 de metri pătraţi de spaţii pentru birouri, 213 metri pătraţi au fost luaţi cu chirie în vederea desfăşurării de activităţi administrative, de consultanţă juridică sau financiară. De asemenea, 1.800 de metri pătraţi din suprafaţa exterioară pentru expoziţii permanente cu vânzare s-a dat înspre folosire cu plată. În septembrie 2008, noii aleşi judeţeni au stabilit o chirie de pornire la licitaţie de 6 lei pe metru pătrat şi lună pentru spaţiile de producţie şi servicii şi una de 11 lei pe metru pătrat şi lună pentru spaţiile utilizate ca sedii administrative. În cazul spaţiilor de depozitare a bunurilor pentru expoziţii şi vânzări preţul de pornire a fost stabilit la 9 lei pe metru pătrat şi lună în incintele interioare şi de 2 lei pe metru pătrat şi lună în cele exterioare. Aceleaşi sume sunt valabile şi pentru spaţiile de expoziţii din interior şi exterior. În cazul sălilor de conferinţe s-a consacrat cel puţin  111 lei pe zi şi sală,  pentru o perioadă ce depăşeşte 7 zile acordându-se o reducere de 50%. Spaţiile destinate activităţilor de tip restaurant au fost scoase la închiriere începând de la 220 de lei pe zi.